Virtual Cycling var allerede inden krisen i fremdrift. Såvel UCI (Den Internationale Cykel Union) som DCU (Dansk Cykel Union) har således officielt anerkendt sporten og afholder løb. Eksempelvis vil UCI afholde de første verdensmesterskaber i år. Ydermere er der en ambition om at få Virtual Cycling på det olympiske program allerede i 2024, hvilket måske virkede urealistisk for nogle måneder siden. De nuværende omstændigheder har dog ganske givet bragt ambitionen noget tættere på virkeligheden.
Sammenlignet med andre e-sports genrer, minder Virtual Cycling i høj grad om den ”rigtige” sport. Det er såvel fysisk som taktisk krævende at vinde løbet. Det er derfor ikke underligt at andre udholdenhedskrævende sportsgrene også er velegnede til virtuelt brug. Indenfor løb ser man de samme tendenser og muligheder, hvor udøveren på et løbebånd kan deltage i virtuelle løb eller sågar træne med en virtuel træner eller sammen med den lokale løbeklubs medlemmer.
Det seneste skud på stammen bliver Ironmans virtuelle univers ”Ironman Virtual Club”, der lanceres den 1. april 2020. Her vil triatleter ligeledes kunne træne og konkurrere med andre. Modsat ovenstående, annoncerer Ironman, at deres platform vil kunne understøtte udendørs såvel som indendørs brug. Udøverne behøves altså ikke blive hjemme og kan komme ud i naturen. Desuden vil platformen facilitere konkurrencer i de traditionelle ”age groups”, konkurrencer (med pengepræmier) hver weekend mod professionelle triatleter og endda fungere som kvalifikation til Ironman verdensmesterskaberne i New Zealand i november 2020. Hvordan det præcist kommer til at fungere, og hvordan Ironman vil tage højde for snyd, er endnu uklart – det bliver meget spændende at følge.
Hvilke aftryk Corona-krisen vil sætte i sportens verden er svært at spå om. Der er dog ingen tvivl om, at vi vil se flere ændringer post-corona og en øget opmærksomhed på sportens virtuelle muligheder. Et sandsynligt scenarie er, at flere får øjnene op for virtuelle træningsmetoder og i fremtiden vil supplere deres træning, måske især om vinteren, med virtuelle løsninger fremfor løb og cykling i sne og regn. Øget fokus på området vil også føre til bedre teknologi og (endnu) mere realistiske virtuelle verdener. Teknologiske fremskridt vil også medføre, at trænere og læger i (endnu) større grad vil kunne monitorere professionelle atleters træning hjemmefra. Alt dette ville være kommet uanset hvad, men Corona-krisen har skubbet til tidshorisonten.
Som destinationsselskab er der udfordringer såvel som muligheder i den nye virtuelle verden. Vi begræder naturligvis de mange aflyste events og de økonomiske følger for arrangørerne. Ligeledes ser vi med stor ærgrelse på de manglende turismeovernatninger, som også er en konsekvens af de aflyste events. Men kigger man ind i fremtiden, vil et virtuelt cykelløb på Fyn kunne eksponere øens fortræffelige natur og infrastruktur ud til et meget bredt publikum, der, mens de træner hjemme i garagen i Holland, kan drømme om sommerens cykelferie på Fyn. Virtuelle løb vil også give nye mulighederne for eksponering, integreret i løbet og målrettet den specifikke udøver, fremfor de mere statiske eksponeringsmuligheder vi ser i dag i f.eks. cykelsport. Eksempelvis kan man i fremtiden målrette en Bike Island Fyn-kampagne mod tyske kvindelige cykelmotionister i alderen 25-45. Bagsiden af den virtuelle medalje kan blive, at nogle deltagere vil vælge at deltage i virtuelle events fremfor den ”rigtige”, hvilket i så fald vil medføre et fald i de turismeøkonomiske effekter, man kan høste i forbindelse med selve de fysiske events. Målgruppesegmentering og reach vil dog i fremtidens virtuelle events få et helt nyt liv.
Blogindlægget er skrevet af Kasper Roe Iversen, forretningsudvikler i Business- & sportevents, Destination Fyn.