Hånd holder blisterpakke med piller, der er taget ud af medicinskab

Carina fik hjælp til at stable en international konference på benene: Det har siden styrket hendes karriere

Foto: Arkivfoto

Carina Lundby var i gang med sin ph.d. inden for afmedicinering på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, da hun opdagede et behov for at samle al den vigtige forskning ét sted. Det blev starten på en ny international konference, som stadig er en succes den dag i dag.  

Carina Lundby har gjort det til sin levevej at forske i, hvordan vi kan blive bedre til at stoppe medicin blandt særligt ældre, når den ikke længere giver værdi for den enkelte patient. Med andre ord afmedicinering (på engelsk: deprescribing).  

Men da Carina Lundby var ph.d.-studerende og fordybede sig i emnet, fandt hun ud af, at der manglede noget. Forskningsområdet var relativt nyt, men mængden af forskning voksede eksplosivt i de år. Udfordringen var, at forskningen var ret spredt. 

Derfor satte Carina Lundby og hendes kollega, ph.d.-studerende Wade Thompson, sig for at samle hele miljøet på en international konference, International Conference on Deprescribing (ICOD), hvor forskere fra hele verden kunne mødes og dele viden.

En konference, der senere har hjulpet Carinas karriere og givet hende nye muligheder inden for netop hendes felt. Det har samtidig hjulpet hendes forskningsgruppe i Forskningsenheden på Sygehusapotek Fyn på Odense Universitetshospital, som hun i dag er leder af. 

 

"Vores forskningsgrupper på både OUH og SDU er kommet på landkortet - folk rundt om i verden ved, at vi arbejder med afmedicinering, og vi er blevet blåstemplet som nogle, der er virkelig dygtige og gode til det", fortæller hun. 

 

Konferencen har givet nye samarbejdsmuligheder på tværs af landegrænser, som er særlig vigtigt i forskningsøjemed. Men det kan være svært at starte en international konference op, og derfor er det vigtigt at trække på den hjælp, der er at hente. 

Portrætfoto af Carina Lundby
Foto: Carina Lundby
Hånd holder blisterpakke med piller, der er taget ud af medicinskab
Foto: Arkivfoto

En stor hjælp

Carina Lundby lavede sin ph.d. på Sygehusapotek Fyn på OUH og Klinisk Farmakologi, Farmaci og Miljømedicin på SDU, og i dag er hun stadig ansat på begge afdelinger. Det var erfarne kræfter herfra, som anbefalede de to ph.d.-studerende at søge hjælp udefra.

For der er nemlig meget hjælp at hente både internt hos Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, men også hos eksterne. Heriblandt Destination Fyn Convention Bureau.

Carina Lundby og Wade Thompson fandt ud af, at der var hjælp at hente fra Inspiring Denmark, der hjalp med at tiltrække og udvikle konferencer. I dag er det Destination Fyn, der tilbyder den hjælp. Her har de et team, der hjælper med netop det, blandt andre Marie Rademacher, som også hjalp Carina Lundby dengang.

For Carina Lundby og Wade Thompson var samarbejdet med organisationen uundværlig.

"Marie kom rimelig hurtigt ind fra starten, og det var virkelig godt, at hun kom med indover", fortæller Carina Lundby.

Hverken Carina eller Wade havde særlige forudsætninger til at vide, hvordan man stabler en international konference på benene.

"Vi var bare to ph.d.-studerende uden erfaring eller viden om, hvad det egentlig kræver, og vi var ret uklare på, hvad vi kunne forvente", forklarer Carina Lundby.

Derfor betød hjælpen udefra ekstra meget.

Værtsparret fik herudover hjælp fra OUH og SDU, som også endte med at stå som værter for konferencen. Konferencen blev derudover afholdt i samarbejde med Network of European Researchers in Deprescribing (NERD), som er et europæisk netværk af forskere inden for afmedicinering, Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi samt Odense Deprescribing INnitiative (ODIN), som er et forskningssamarbejde mellem fem forskningsenheder på OUH og SDU..

I dag en succesfuld konference

Men selvom tanker som tvivl og usikkerhed kom snigende undervejs og fyldte meget, så endte konferencen med at blive en stor succes og have stor betydning for Carina Lundbys senere arbejdsliv.

I dag har konferencen med succes været afholdt i Danmark i 2022 og i Frankrig 2024, og i 2026 skal den afholdes igen i Canada.

"Der gik ikke særlig lang tid efter, at konferencen var afsluttet i 2022, før vi blev kontaktet af en gruppe fra Frankrig, som gerne ville afholde ICOD2. Der blev vi også involveret, og det var igen en kæmpe succes", fortæller hun og uddyber:

"Nu er vi igen involveret i organiseringen af konference nummer tre i Canada".

Carina Lundby og Wade Thompsons store arbejde med at stable ICOD på benene lever stadig den dag i dag og endda med så stor succes, at flere lande efterspurgte at afholde den forestående konference i 2026.

Gode råd til konferenceværter

Hvis andre står med en spirende idé til at afholde en international konference, så har Carina Lundby særligt ét godt råd, som kan hjælpe med at gøre opstarten en smule nemmere, end hun selv oplevede den.

"Først og fremmest skal man forhøre sig hos andre, som har gjort det før, for lige at forstå, hvor meget arbejde der ligger i det. Hvad skal vi være opmærksomme på, og hvad er det, det kræver. Og team så op med Destination Fyn Convention Bureau som noget af det første, så man får input udefra", fortæller Carina Lundby.

I dag er Carina Lundby forskningsleder for Forskningsenheden på Sygehusapotek Fyn på Odense Universitetshospital og forsker på Syddansk Universitet.

Hun kan godt mærke, at arbejdet med at starte den første internationale konference af sin slags op inden for netop sit fagområde har båret frugt.

"Det har betydet enormt meget, fordi folk inden for feltet nu ved, hvem vi er. Og vi vil for altid stå som dem, der afholdt den første konference, og det er på alle måder succesfuldt, at organiseringen af den tredje konference nu er i gang. Der var både folk fra Australien, USA og Canada, som gerne ville tage den på sig. Det er helt vildt", fortæller Carina Lundby.

Fakta om Destination Fyn Convention Bureau

Destination Fyn Convention Bureau yder skræddersyet hjælp og rådgivning til alle, der har interesse i at afholde konferencer, kongresser og møder på Fyn.

Hjælpen er gratis og uden kommission. Den gratis service inkluderer blandt andet information og rådgivning om afholdelse af konferencer på Fyn, mulige venues, hoteller mv., indhentning af tilbud og professionel projektledelse og sparringspartner.

Læs mere her: Gratis hjælp og sparring

Faktaboks: Her er der hjælp at hente for (potentielle) værter fra OUH og SDU

Er du tilknyttet OUH? Find mere information om konferencer og den hjælp, der er at hente for konferencer på OUH.

Hvis du er tilknyttet SDU, kan du finde mere information om hjælp til konferencer på SDU.