Shelter omringet af naturlige omgivelser. Flot solskin i baggrunden.

Guide: Bliv klar til din første nat i shelter

Foto: Michael Fiukowski & Sarah Moritz

Shelteret er booket, rygsækken er pakket og soveposen er klar. Men inden du drager afsted på din første overnatning i shelter, kan du jo lige tjekke vores liste med tips og tricks til, hvordan du får mest ud af shelter-turen, og hvad der er "god shelter-stil".

1. Find det perfekte shelter

Når du planlægger din sheltertur, kan du starte med at spørge dig selv, hvad der er vigtigt for dig i forhold til placering, størrelse og faciliteter på shelterpladsen. Er det vigtigt, at shelteret ligger tæt på en af de fynske vandreruter eller cykelruter? Vil I gerne overnatte nær kysten eller skal det være nær en af de fynske købstæder?

Få et overblik over samtlige fynske shelters og naturlejrpladser >

2. Book dit shelter i god tid

Der er forskel på, hvordan de fynske shelters skal reserveres eller bookes.

Ved nogle af dem gælder først-til-mølle-princippet. Her skal du fysisk være på shelterpladsen for at gøre krav på shelteret - med fare for, at andre er kommet dig i forkøbet.

Langt de fleste shelters skal imidlertid bookes på forhånd - og da de er populære, er det med at være ude i god tid. 

Du finder links til booking af shelters i vores oversigt over fynske shelters og naturlejrpladser>

Derudover kan du book shelters direkte ved bookingportalerne www.bookenshelter.dk og www.hejcamp.dk.

God shelterstil: Husk at afbestille dit shelter, hvis du alligevel ikke får brug for det. 

3. Less is more

Din første sheltertur behøver ikke være super kompliceret eller svær at forberede. Det lyder ikke af meget, men det kan være svært og tidskrævende at etablere sovepladser og få ild i bålet. 

Et sikkert valg til første tur er at tage en færdiglavet gryderet med hjemmefra og skrue lidt ned for ambitionsniveauet i forhold til aktiviteter. Så er der i stedet tid at nyde naturen og oplevelsen i at sove ude.

Og bliver du vild med konceptet, skal du nok få udlevet din drøm om at lære at lave ildbor, snitte din egen øse eller fange en fisk til aftensmaden.

Kvinde sidder med ryggen til og kigger på et bål.

Foto:Michael Fiukowski and Sarah Moritz

4. Husk vådt og tørt

Vand er vigtigt til jeres sheltertur - både til at drikke, men også til madlavning. Derfor er det en god idé på forhånd at tjekke, hvor den nærmeste vandpost er. Derudover skal I også huske en vandflaske og eventuelt en vanddunk med hane.

Og så til det tørre: En sheltertur uden bål er ikke en rigtig sheltertur. Tag brænde og tændstikker med hjemmefra eller undersøg inden turen, om der er brænde på pladsen.

Det er vigtigt, at du holder dig både varm og tør, når du sover i naturen. Derfor skal du sørge for sovepose og liggeunderlag, som passer til årstiden - og eventuelt et myggenet.

God shelterstil: Det er en uskreven regel - og på ingen måde en selvfølge - at man efterlader en smule tørt brænde til de næste, der kommer. Måske ankommer de til shelterpladsen trætte og våde efter en vandretur i regnvejr - så er det guld værd med en gave i form af lidt tørt brænde og kvas.

5. Takt og tone på turen

Shelter-overnatning og andre aktiviteter i naturen er populære i disse år. Men hvis vi ikke skal slide for meget på naturområderne og deres faciliteter - eller skræmme naturens dyreliv væk, så er der nogle fælles retningslinjer, som er værd at huske.

Kniber det med hukommelsen, så kan du få dem genopfrisket i Destination Sydkystdanmarks folder "7 tips til go' naturstil".