©  Foto:

SUP tur langs Tåsinge og Thurø

Tag på en naturskøn SUP tur på 16 km langs Tåsinges kyst, med et lille smut over til Thurø.

Turen starter fra havnen i Troense på Tåsinge, den lille charmerende skipperby med de hyggelige stræder med ældre velbevarede huse. Især Grønnegade, hvor også den lille købmand Storms Hjørne ligger, skal man ikke snyde sig selv for en slentretur nedad. På toppen af bakken lige ved havnen troner Hotel Troense, det gamle badehotel fra 1905, og vidner om, at byen har tiltrukket besøgende fra resten af landet i mange år.

Fra Troense Kajakklub padles over det smalle Thurø Sund til Mårodden på Thurø. Herfra følges kysten i retning mod Thurøbund. l øens søfartsstorhedstid fra midten af 1800-tallet til omkring 1920 var der mange skibsværfter og hjemmehørende skonnerter på Thurø og med en vanddybde på 6-8 meter og læ, var Thurøbund et optimalt sted til vinterhi for de store skibe. Her lå der gerne mere end 100 skonnerter forankret side om side. l dag er det især om sommeren lystsejlere, der ligger for anker ved Thurøbund.

De sorte fiskerhuse

Når du fortsætter langs kysten, kommer du til det gamle fiskerleje Gambat Havn, hvor du kan opleve De sorte Fiskerhytter, som er små charmerende ældre fiskerhytter malet i sort tjære. Fra Gambat Havn padler du lidt længere ind i Thurøbund. Omkring halvt inde kan du krydse over til Fredskov. Fra skoven sætter du kurs mod udmundingen af Thurøbund. På vejen ud kommer du forbi Kidholm, en lille ubeboet ø midt i sundet. Du må gerne gå i land på øen, men du kan også nyde de små skrænter og øen fra vand siden. Fra øen krydses sundet igen over til Tåsinge, hvorfra du nu padler langs den østlige kyst med mange smukke gamle huse med haver og små lysthuse helt ned i vandkanten. Efter cirka 1,5 kilometer kommer du forbi Valdemar Slot. Lige før anløbsbroen, hvor veteranskibet Helge fra Svendborg lægger til, er den mindre strand Slotshagestranden, hvor du kan lægge til land. Fra vand siden har du et flot udsyn til slottets smukke tepavillon, der ligger helt ned til vandet.

Lunkebugten

Fra slottet padler du videre ind i Lunkebugten, også kaldet Tidevandsbugten, da bugten ved lavvande og vind tømmes helt for vand. Bugten er meget lavvandet, men med klart vand og sandbund. Kursen når nu mod Nørreskoven lige syd for Valdemar Slot. Her kan du lægge til langs skoven og gå en tur op til den store Ambrosius-eg, et over 400 år gammelt egetræ. Stammens omkreds er over syv meter og højden 20 meter. Det står for sig selv på den anden side af Nørreskovvejen og er et imponerende syn. Træet er opkaldt efter den fynske digter Ambrosius Stub, der menes at have siddet under træet og skrevet sine digte, mens han opholdt sig på Valdemar Slot. Fra Nørreskoven kan du padle tilbage langs kysten til Troense. Mellem Troense og Valdemar Slot kan du være heldig at møde fiskere i deres små både, ude for at tømme deres bundgarn for ål.

Hejrebugten og mississippi

Du kan vælge at slutte turen i Troense, eller du kan padle videre langs kysten og tage et smut ind i den lille hyggelige Hejrebugt, hvor der også er en mindre å mellem et sivområde, som de lokaler kalder Mississippi. Hejrebugten er omkring to kilometer fra Troense. På turen til Hejrebugten kommer du forbi også Ventepose Mølle, som ligger ud til Thurøsund. Det lidt sære navn skyldes angiveligt, at man på grund af møllens begrænsede kapacitet måtte vente længe for at få sine kornposer malet. Vandet til møllen kom udelukkende fra en kilde, så mølledammen blev hurtigt tømt, og der var ofte kun vand nok til at holde møllehjulet i gang få timer om dagen. Vandmøllen var i drift indtil 1934 og er i dag fredet. Der er ikke offentlig adgang, men stedet kan nydes fra vand siden.