Grafik med 'Poetiske Lydvandringer i Naturen'. Bagved er der vist et billede af en vandrerute i naturen.

Poetiske Lydvandringer i Naturen

Foto: Spoken Word Festivals

Oplev den fynske natur på en ny måde: "Poetiske Lydvandringer i Naturen", er en podcastserie, hvor fem lokale digtere guider dig frem og tilbage, i historien, fortællinger, ord og rytmisk poesi, mens du træder i samme terræn som den poetiske lydvandring tager sit udgangspunkt i.

"Kan man gå i en historie? Det kan du nu!

"Poetiske Lydvandringer i Naturen", er en podcastserie, hvor fem fynske digtere guider dig frem og tilbage, i historien, fortællinger, ord og rytmisk poesi, mens du træder i samme terræn som den poetiske lydvandring tager sit udgangspunkt i.

Podcasten er nøje tilrettelagt efter de fem naturområder, så hvad enten det er Sollerup Skov, Fyns Hoved, Elmelund Skov, Thorøhuse eller Enebærodde, så kan du regne med at opleve omgivelserne med nye øjne og ører.

Du kan gå med på en af de guidede lydvandringer i uge 42, eller lytte alene, når du har tid.

HUSK mobiltelefon med netforbindelse og høretelefoner.

Poetiske Lydvandringer i naturen er produceret af Spoken Word Festival med støtte fra Kulturregion Fyn, Tuborgfondet og Odense Kommune.

Produktion: Michael Engman Torp. 

Naturoptagelser: Liv Vester Larsen.

Forfattere og indtaling: Sanne Flyvbjerg, Anne Katrine Bagai, Morten Gottschalck, Mikkel Andersen, Kim Linnet.

Hent podcasten: "Poetiske Lydvandringer i Naturen"

Poetisk Lydvandring på Fyns Hoved

Denne vandring foregår på Fyns Hoved. Forfatteren Anne Katrine Bagai fortæller: “Når man går på Fyns Hoved, er det som om at det flade fredelige landskab vi kalder Danmark bliver erstattet af et landskab, i konflikt med sig selv. Et landskab hvor marker er strøget ud over kæmpe bakker, og havet æder af kysten og skaber høje skrænter. Derfor var det uundgåeligt for mig, at teksten skulle handle om modstridende elementer. Et drama. Og arven! Fyns Hoveds historie handler ekstremt meget om arv, og hvem der ejer hvad. På den måde opstod fortællingen om en familie, eller nærmere bestemt, et kollektiv med mange stemmer, der var ude af gå på Fyns Hoved. Novellen fortælles gennem kvinden Iben, der en sensommerdag i 2020 opdager nye hemmeligheder om sin familie. "

Lydvandringen starter ved parkeringspladsen ved Fyns Hoved, 5390 Martofte.

 

Poetisk Lydvandring i Sollerup Skov

Denne vandring foregår i Sollerup Skov i Faaborg-Midtfyns Kommune og er skrevet og indtalt af poetry slammer og forfatter Kim Linnet. Lydvandringen fra landevejen nord for Faaborg, gennem Sollerup Skov til Fyns største sø Arresø er ganske magisk. Her er højstammet bøgeskov som grønner skyerne, tætte grantykninger der tystner lydene og åbne enge der græsser køerne. Sammen med rislende kilder og rørdrummens pauker over Arresø, har landskabet siden 1800-tallet været en naturlig inspiration, for mange af de sydfynske kunstnere og ruten har nu fået sin egen lydvandring.

Efter gå-turen med Kim Linnet i ørerne, har du fået både poesi og fortællinger med hjem, men du har også selv interageret med naturen. Du har fået sat fremtidsdrømme til søs, du har fået hilst på nogen du savner, du har fortalt ved lejrbålet – og du er blevet klogere på hele området omkring de fynske alper. 

“Områdets stednavne, det kuperede landskab, de majestætiske træer og det evigt rindende vand har næsten skrevet sig selv ind i lydvandringens manuskript og har været en markant inspiration”, fortæller Kim Linnet og fortsætter: “Samtidig havde jeg et ønske om, at hensætte den vandrende lytter i samme tilstand, som jeg selv nyder i naturen; en tilstand af tankerækker, som både peger frem og tilbage i livet og på den måde kan få noget så simpelt som en gå-tur til at give fred og skabe løsninger”. 

Lydvandringen starter ved holdepladsen syd for Ny Stenderupvej på Odensevej.

 

Poetisk Lydvandring ved Thorøhuse

Denne lydvandring foregår i Assens Kommune og tager sit udgangspunkt i en rute, der har sit naturlige forløb rundt om Thorø ved Thorøhuse. 

“Vi starter ved broen, hvor jeg tror, at de lokale dagligt krydser vandet”, fortæller forfatter Mikkel Baaring Andersen og fortsætter: “Vi skal gå langs drejet og mod kolonierne, men i stedet for at træde ind på deres område, så skal vi langs vandet mod kæret vestpå, hvor jernkorset kan skimtes blandt fårerne, hvis sigtbarheden vil. Landskabet er tæt af historie, en historie om hovmod og handel, om stigninger og fald. Turen går også forbi Vesterborg og fører os langs vandet med udsigt til Helnæs”.

Teksten er et forsøg på at placere den menneskelige sårbarhed, dens opmærksomhed og omsorg, i et landskab som vi tager for givet” fortæller Mikkel Baaring Andersen.

Lydvandringen starter foran Thorøhuse forsamlingshus.

 

Poetisk Lydvandring på Enebærodde

Denne vandring foregår på Enebærodde i Nordfyns Kommune. Forfatter Sanne Flyvbjergs lydvandring er en rejse tilbage til 1973. Man følger kraftværksingeniøren Ragna, der bevæger sig rundt på Enebærodde for at undersøge, om man kan placere et atomkraftværk på halvøen. Tidevand, havstrømme og planteliv flettes ind i hendes refleksioner over natur og energi. Ruten starter på grusvej, og slutter på trampesti og strand. Rutens forløb afspejler Ragnas erkendelsesrejse, dybere og dybere ind i naturen.

Lydvandringen starter ved skillevejen for foden af Enebærodde, 5450 Otterup. Gå langs stien ad Halshusene.

 

Poetisk Lydvandring i Elmelund Skov

Denne vandring foregår i den nyanlagte Elmelund Skov i udkanten af Bolbro i Odense. Forfatter Morten Gottschalck har skrevet om en skov der er på vej! Nye unge træer, byens nye grønne lunge, dine børnebørns skov. Prøv det spirende landskab i udkanten af Odense, mærk dine fodtrin forsvinde ud af byen, og ind i de grønne bakker. Lydvandringen tager dig på en tur blandt flora og fauna, til shelters og søer, forbi hestestier og mountainbikere, og du kan forlænge ruten, hvis bentøjet er i humør. 

De første træer i Elmelund Skov blev plantet i 2002. Det er Naturstyrelsen, Odense Kommune og VandCenter Syd der i 2001 indgik en samarbejdsaftale om at rejse skov i områder med særligt vigtige grundvandsressourcer. Ét af disse områder er Elmelund Skov, som nu er den største skov i Odense Kommune - i alt 350 ha. Elmelund Skov skal blive et unikt bynært rekreativ skov- og naturområde, der både skal sikre rent drikkevand og skabe naturoplevelser for borgerne. Kender du ikke allerede til skoven, kan det anbefales at starte nu, med en poetisk lydvandring i ørene.

Lydvandringen starter ved P-pladsen på Elmelundsvej (lige efter Provstehøjen), 5200 Odense V.