©  Foto:

Manneken Pis, Bogense

Lille Manneken er ikke kun i Bruxelles, du finder ham også på Adelgade i Bogense!

Manneken Pis i Bogense er en kopi af den originale statue i Bruxelles og fylder 90 år i 2024.

2 gode historier

Den lille figur har en spændende historie - i to versioner.

Den hyggelige, opbyggelige og gode historie som Willum Fønss gerne selv ville udbrede er denne: I det 19. århundrede blev et spædbarn fundet på færgen fra Klakring. Da ingen af passagererne ville vedkende sig barnet, tog slagter Levinsohn drengen i pleje, og senere blev drengen adopteret af Levonsohns datter. Drengen Willum Fønss voksede op i Bogense og fik en lykkelig barndom her.

Den sande historie er lidt mere prosaisk - Willum Fønss var uægte søn af slagter Levinsohns datter Charlotte Emilie Levin, og spædbarnet kom til Bogense, hvor han fik en lykkelig opvækst i Bogense hos sin mormor og morfar.

Manneken i Bogense blev indviet den 20. marts 1934

Under alle omstændigheder og uanset historie var Willum Fønss Bogense dybt taknemmelig. Han rejste til udlandet, blev rig og fik titel af konsul, og hans datter blev gift ind i den danske adel.

Den 20. marts 1934 afslørede hans datter, Baronesse Rosenkrantz, den lille statue af Manneken, hvis historie Willum Fønss var inspireret af og synes man kunne sammenligne med hans.

Dengang var den lille nøgne dreng ikke populær hos alle i byen - og nogle ville gerne have givet ham bukser på hver dag.

Nutildags er Manneken i Bogense dog meget populær hos lokale såvel som turister.
Ved specielle lejligheder bliver Manneken Pis klædt ud.

Læs mere om Manneken Pis og se hans fine kostumer!