Gå til indhold
©  Foto:

Danmarks Forsorgsmuseum

Kom ind bag murene på Nordens bedst bevarede Fattiggård

I centrum af Svendborg ligger Fattiggården, som var i drift fra 1872-1974. I de unikke bygninger kan du opleve en vigtig del af historien om Danmarks forsorg. Her er dørene åbnet til en ellers lukket verden. Her formidles historier om de mange mennesker, som levede eller lever på samfundets skyggeside: De fattige, de syge, de hjemløse, de ”utilpassede” og de forældreløse. Kom ind bag murene og se hvor de indlagte sov, spiste, arbejdede, blev vasket – og straffet. Oplev vaskerummet, som stammer helt tilbage fra 1872. Eller se et af soverummene, hvor man ikke selv valgte, hvem man sov med. På 1. sal finder du opsynsmandens lejlighed. Fra slutningen af 1940'erne boede Ove med sin kone Inger og deres piger, Lisa og Kirsten, her. Inger arbejdede i Fattiggårdens køkken, og Ove arbejdede som opsynsmand helt frem til 1974. Lejligheden fremstår næsten som dengang, og meget interiør stammer fra familien, som var glade for at bo og arbejde på Fattiggården.

 Tankevækkende udstillinger

På museet kan du opleve forskellige særudstillinger, som aktualiserer, konkretiserer og individualiserer forsorgens historie. I årets store udstilling, ”Syv fattige børn”, følger du en søskendeflok på syv, født i årene 1863-1878, gennem barndom, ungdom, voksenliv og for nogen alderdom. Du hører om Hermann, Sofus, Carl, Harald, Fritz, Harriet og Axels drømme, sejre og nederlag i kampen for et bedre liv. Du oplever 100 års Danmarkshistorie og ser konsekvenser af at være født ind i svære liv med fængsel, prostitution, tiggeri og rejsen til Amerika. Børneflokken voksede op i et slumkvarter i København. Hermann endte på Svendborg Fattiggård og boede her til sin død som 93-årig. De aktuelle udstillinger kan ses på www.forsorgsmuseet.dk

Om Fattiggården

I 1872 blev Fattiggården i Svendborg bygget, og det var med stor stolthed, at byen kunne åbne en for tiden så moderne og fremsynet anstalt for alle dem, som ikke kunne klare sig selv, eller som man mente trængte til genopdragelse. Når man passerede porten til Fattiggården, blev man ”indlagt”. Man mistede sine borgerlige rettigheder: Stemmeret, ejendomsret, værgeretten over ens børn samt retten til at gifte sig. Det blev vurderet, om man var ”værdigt eller uværdigt trængende”. De værdige skulle bo i Forsørgelsesanstalten, hvor man f.eks. fik lov at sove i senge med madrasser. De uværdige skulle bo i Arbejdsanstalten. Her var der tremmer for vinduerne, pigtråd på murene, og de indlagte blev opdelt i kvinder og mænd. Begge steder var der arbejdstvang. Frem til 1961 fungerede Fattiggården som en anstalt, hvor man mistede sin frihed. Stedet var i funktion frem til 1974, hvor det blev lukket, som en ”skamplet på byen”.

NY udstilling med stærke fortællinger: ”At høre til”

Gennem fotos, lyd og tekst giver en ny fotoudstilling et kig ind i livet hos 20 mennesker med forskellige handicap og deres behov for at høre til. I samarbejde med fotograf Andreas Haubjerg har Danske Handicaporganisationer skabt en fotoserie om handicap og fællesskab. For Andreas har det været vigtigt at vise mennesket bag og ikke kun mennesket med blindestokken eller i kørestol. Fotoserien er indstillet til ”Årets Pressefoto 2022”. Udstillingen rejser rundt til forskellige byer i Danmark, og næste stop er Svendborg. "At høre til" kan ses på Danmarks Forsorgsmuseum den 13. februar til og med 9. april 2023.

Mere end 500.000 mennesker i Danmark lever med et større eller mindre handicap. Fra ordblindhed, muskelsvind og Parkinson til hjerneskade, gigt og nedsat hørelse. Nogle er synlige, andre er usynlige. Et handicap begrænser nogle mennesker meget, imens andre mærker mindre til det. Nogle er født med deres handicap, imens andre har fået det senere i livet. Nogle har lært alting forfra, og andre har aldrig kendt til andet. De fortæller om at finde fællesskaber, hvor de føler sig set for den, de er. Og hvor handicappet er parkeret som noget mindre vigtigt.

Selina, Birger, Ea og de 17 andre medvirkende forsøger derfor at finde deres egen måde at være i samfundet og høre til.

 

 

Museet er handicapvenligt, og det er nemt at komme rundt, også med kørestol.

 

Åbningstider 2023:

I perioden fra 7. februar til 17. december 2023 er Danmarks Forsorgsmuseum åbent tirsdag-søndag kl. 10-16.

I uge 7, 26-31 og i uge 42 er der åbent mandag-søndag kl. 10-16.

Del dine fynske øjeblikke med os: