Svendborgsund bryghus

Autoværkstedet der blev til et bryghus

Foto: Svendborgsund bryghus

På den Fynske Ølrute kommer man forbi det gamle autoværksted i Vindeby på Tåsinge. Her er bilerne skiftet ud med store bryggekar, og Susanne og Bo Abelgren Ehlers kombinerer økologi og lokale traditioner i deres produktion af limonader og øl.

Med udgangspunkt i økologi 

Mikrobryggeriet Svendborgsund Bryghus, åbnede dørene i maj 2018, og har siden kastet sig ud i både lokalt samarbejde med forskellige aktører, og et sortiment der inkluderer både økologiske øl og limonade. Øllene og limonaderne er blevet taget godt i mod, til det punkt hvor det næsten er svært at følge med: "Vi lavede opskrifterne, med økologiske og lokale råvarer. Problemet var at vi nu står i en situation hvor vi producerer så meget at vi ikke kan skaffe nok hyld lokalt, og derfor må indkøbe andetsteds, men stadigvæk økologisk, og så tæt på som muligt", fortæller Bo om deres udvikling. Dette gjorde sig gældende bl.a. for deres øl ”Sol over Sundet”, som kombinerede økologi, og de lokale traditioner der er på Sydfyn for frugtdyrkning. 

Sammenhold på tværs af sundet 

Netop det lokale aspekt har stor betydning for bryghuset. Udover at indkøb holdes så tæt geografisk som muligt, har ølbrygningen også medført mange forskellige samarbejdspartnere. Der kommer hele tiden nye ideer til og nye opskrifter der skal afprøves i forbindelse med de mange forskelligartede samarbejdspartnere. Teatre, cafeer og restauranter har fået skabt signaturøl, og der eksperimenteres med forskellige råvarer fra partnerne. 
 
Seneste projekt er i samarbejde med Skovsgaard Gods på Langeland. Udover godsets naturområder og naturformidlingsaktiviteter har de også butik og café hvor der tænkes i ”fra jord-til-bord” og holder det så lokalt som muligt. Netop derfor giver et partnerskab god mening.

"Vores samarbejde med Skovsgaard Gods er et vi er stolte af. Sammen med dem har vi fået lavet en øl på malt fra deres egne marker."

Svendborgsund bryghus på Tåsinge vindeby

Foto:Thomas Jessen

Samarbejde med mening 

Den lokale forankring kommer også med fordelen af at mindske de transportudledninger der kunne være: ”for os giver det mere mening at bruge så meget lokal malt som muligt, frem for at importere det hele fra udlandet. Det er ikke fordi vi har det store CO2 -regnskab, men vi tænker at det er med til at gøre en forskel”. 

Det tætte samarbejde på Sydfyn kommer også til udtryk i afsætningen. "Vi kan se, at 90% af vores produktion bliver afsat indenfor en radius af 30 km, så det bliver holdt meget lokalt". Øllene og limonaderne er at finde både hos restauranter i nærliggende byer som Svendborg, på cafeer og i de mange små specialbutikker.  

 

Bryghuset huser også en butik, der udover egne produkter også sælger særligt udvalgte fynske specialiteter. Det gennemgribende element er godt håndværk og kvalitet. I butikkens åbningstider er der mulighed for at få lov at smage på bryggeriets sortiment og opleve bryggeriet helt tæt på. 

Svendborgsund bryghus

Foto:Svendborgsund bryghus

Er du interesseret i at læse mere om Autoværkstedet der blev til et bryghus, så klik her.

SE OGSÅ: FYNSKE ØLRUTER, BÆREDYGTIGHED PÅ FYN OG ØERNE og SKOVSGAARD GODS