Midt i billedet ses en slidt rød jolle med to årer stikkende ud. Den ligger på en strandbred hvor der på højre side er en klit dækket af grønne buske. Till højre ses havet.

3 forladte øer med plads til eventyr

Foto: VisitFyn

De fleste kender de store øer omkring Fyn – Ærø, Langeland og Tåsinge. Der findes dog også en række små, ubeboede øer, som gemmer på fantastiske naturoplevelser.

Fyn er omgivet af hele 96 øer. En stor del af disse øer er beboet af mennesker, mens en lille andel i dag står som ubeboede og forladte øer. Hvis du er på udkig efter nogle lidt anderledes naturoplevelser, bør du overveje at tage turen til en af disse forladte øer.

Æbelø, Vigelsø og Halmø er tre forladte øer, der gemmer på skønne naturoplevelser. Tag båden, kanoen eller kajakken, udforsk øerne og leg Robinson Crusoe for en dag. Selvom øerne måske ved første øjekast ligger forladte hen, skal man ikke lade sig narre. Ejerne af øerne sørger for, at naturen og dyrelivet bevares bedst muligt. Det er til vores allesammens fordel, så der stadig er mulighed for at opleve en bid af uspoleret dansk natur.

1. Æbelø

Den øde ø har meget at byde på både i form af spændende natur og et rigt dyreliv. Gå en tur langs stranden og oplev, hvordan det plastiske Æbelø-ler driver ud i havet og tager store træer med sig. De store skrænter hæver sig majestætisk op over strandene.

Hvis man befinder sig på Fyn eller nærmere bestemt Nordfyn, er Æbelø et must-see. Øen befinder sig ca. 4 km nord for Fyn. For at komme til øen, skal du have tjek på tidevandstabellen. Når der er lavvande, kan du gå direkte til øen via Lindøhoved og Æbelø Holm. Netop dette er en af de helt specielle ting ved Æbelø, perlen nord for Fyn. Før turen går til Æbelø, kan det være en god idé at læse disse råd.

To sæler i Øhavet. De ligger i solen og den ene er vendt mod kameraet med lukkede øjne og åben mund.
Foto: Destination Fyn

Levn fra gammel tid og dyreliv på øen

Udforsk de gamle bygninger på Æbelø, der vidner om en svunden tid. Engang var øen beboet, hvilket man stadig kan se spor af i dag. Du kan bl.a. se ruinerne fra øens gamle skole, forladte stråtækte huse, fyret og Æbeløgård, der er den eneste beboede bygning på øen. 

Når det er tid til et hvil, kan du nyde en medbragt picnickurv i en af de uberørte oaser på øen, mens du prøver at spotte nogle af øens dådyr og bjergfårene som kaldes mufloner. Hvis du er på stranden, kan du være heldig at spotte sæler og marsvin ude i havet. Langs kysterne er der gode muligheder for at fange havørreder og hornfisk.

Vigelsø set fra luften
Foto: VisitFyn

2. Vigelsø

I Odense Fjord ligger den lille ø Vigelsø, hvor naturen igen har fået overtaget efter mange års landbrugsdrift. Hvor der før var kedelige raps- og hvedemarker, er der nu tæt skov og smukke strandenge. Her holder mange vandfugle til hele året. Sejl selv til øen via båd eller ro dertil i kano eller kajak. Fra Klintebjerg sejler færgen ”Lunden”, og fra Odense Havn kan du komme med fjordbåden ”Svanen”. Begge sejler kun i sommerperioden. Du kan læse mere om, hvordan du kommer til øen på naturstyrelsens hjemmeside.

Som en del af Odense Fjord Vildtreservat, kan du opleve en lang række fugle på øen. Øen er ynglested for mange spændende og flotte fugle såsom svaner, ænder og edderfugle. Hvis du er heldig, kan du måske spotte en havørn, der er på jagt efter sin frokost.

 

Tag på vandretur

Vigelsø skal opleves til fods. Den nordlige del af øen kan opleves via den cirka 2 km lange vandresti. Her kommer man bl.a. forbi en overnatningsplads, hvor det er tilladt at slå telte op. Tilbring en nat på den øde ø og oplev, hvordan naturen vågner stille og roligt i den tidlige morgensol.

Den sydlige del af øen er et aflukket reservat. Dette smukke område kan du opleve fra oven ved at kravle til tops i fugletårnet, der ligger lige på grænsen af reservatet. Husk at medbringe kikkert, så du kan komme helt tæt på de mange smukke fugle. Hvis du overnatter på øen, kan det klart anbefales at besøge fugletårnet ved daggry.

Sort sejlskib sejler over det Sydfynske Øhav med en flok mennesker ombord.
Foto: VisitFyn

3. Halmø

I det Sydfynske Øhav nord for Ærø ligger den lille øde Halmø, der byder på mange unikke naturoplevelser. Ligesom Ærø er Halmø en moræneø, der er blevet skubbet op fra undergrunden under den sidste istid. Dette har skabt nogle helt fantastiske naturområder på den lille ø.

Selvom øen er privatejet, er der offentlig adgang hele året rundt. Du kan dog kun komme til øen via egen båd, kajak eller kano. I sommermånederne er der stor chance for at støde på øens to ejere, Gitte og Peter Didrichsen. Her bor de i øens eneste hus, der tårner sig op fra det flade landskab på øens sydkyst.

En flok vadefugle i lavt vand ved søbredden
Foto: VisitFyn

Skøn natur

På Halmø finder du en bakke, der er 9 meter på det højeste punkt. Selvom øen ikke er mere end 0,5 km2, byder øen på mange forskellige naturområder. Mod sydvest forgrener øen ud i en smuk, ubevokset odde, der munder ud i en lille holm. Her kan du sidde og nyde naturen, imens du nyder din medbragte mad.

Nordkysten består af klinter, der tårner sig op fra strandbredden. På den sydvestlige del af øen finder du moser med et rigt dyre- og planteliv. Her finder du også flade områder med strandenge og strandsøer, der er ynglested for både sølvmåger og stormmåger. Hvis du tager en kikkert med, kan du komme helt tæt på de mange spændende vandfugle, der holder til på de flade områder.