VisitFyn
Langturscyklist og outdoorblogger Line Wagener på Østersøruten

Langturcyklistens guide til en vellykket cykelferie med børn

Drømmer du om, at sommerens cykelferie med ungerne skal ende som et ferieminde af det pureste guld? Kom godt i mål med tips og tricks fra langturscyklist og outdoorblogger Line Wagener, der har cyklet mere end 5.000 kilometer med sin familie.

Indrømmet: Line Wagener er ikke fynbo. Til gengæld har hun uden tvivl cyklet flere kilometer på de fynske landeveje og kyststrækninger end den gennemsnitlige borger på Fyn og Øerne. Senest cyklede hun med sin kæreste og sine to børn på Østersørutens 820 km. En prisbelønnet cykelrute, der snor sig langs kysten i det sydlige Danmark og møder Fyn og Øerne hele to gange.

Dermed er Line også den helt rigtige til at give gode råd til andre børnefamilier, som leger med tanken om at begive sig ud i det fynske landskab på to hjul:
 

- Hvad er det særlige ved at tage på cykelferie med børn?

- Det er ganske enkelt en fantastisk måde at være sammen på og få fælles oplevelser. Det giver en fællesskabsfølelse, at alle bidrager. Man laver noget sammen, er udenfor. Det er for mig frihed og nærvær på den helt store klinge - og det er derfor, vi tager på cykelferie igen og igen.

 Vi dyrker nærmest kun aktive ferie i min familie, fordi det er så berigende at være aktive sammen. På en aktiv ferie – uanset om det er vandring, kanotur eller cykeltur – er alles indsats afgørende for, at det bliver en succes, og at vi har det sjovt. Det skaber stærke bånd og følelse af samhørighed i en familie. Cykelferie er også en fantastisk måde at opleve natur og kultur – og ved lidt højere tempo, end hvis du vandrer. Det er det simple liv, hvor man gør de samme ting hver dag – og det er bare dejligt.

Min drøm har været at give mine børn glæden ved den type ferie, som jeg og børnenes far selv godt kan lide. Vi har forsøgt at vise dem glæden ved at være i naturen og opleve den fra en cykelsaddel. Og den begejstring smitter.

 

- Hvor gamle var dine børn, da I tog afsted på cykelferie første gang?

- Min datter var fire år og var med på en efterløber, mens min søn på syv år cyklede selv. Det var en todages tur, hvor vi skulle sove indenfor. Bagtanken var ganske enkelt, at det skulle være en god oplevelse, så de ville have lyst til at gøre det igen. Derudover var det vigtigt for mig, at selv den mindste fik en oplevelse af at deltage aktivt. Det var startskuddet – så har vi trappet cykelturene langsomt op derfra.

Læs Lines artikel med refleksioner ovenpå en familiens første lange cykeltur gennem Europa
 

- Hvordan forbereder man sig bedst, når hele familien skal på cykelferie?

- Det allervigtigste er, at børnene skal synes, det er sjovt – alt andet kommer i anden række. Det gælder f.eks. familiefaderens behov for at køre langt, og mors ønske om hotelovernatning.

Sørg også for at forventningsafstemme med børnene og give børnene et konkret billede af, hvad en cykelferie består af. Det kan man f.eks. gøre ved at lave en testdag, hvor man cykler så langt, som man nu tænker, at man kan cykle. På den måde får alle en fornemmelse af, hvad der er realistisk og noget at tale ud fra bagefter. Det er afgørende for, at børnene forstår, hvad en cykelferie er, så de kan glæde sig.

Gennemtænk også det praktiske omkring udstyr og bagage. Min anbefaling er, at børn ikke bør have bagage på cyklerne, før de er omkring 8 år. Det er altid den yngste, der sætter tempoet og distancen. Jo lettere de er lastet, jo længere kan de komme - og jo sjovere bliver det for alle. Når de voksne skal cykle med det meste af bagagen på en cykeltur, skal de også være i god form. Det er ganske enkelt svært at klare mosten på cykelstierne, hvis man er en utrænet sofakartoffel.

Læs Lines artikel om bagage, når du skal på cykelferie med familien

Hvorfor er Fyn og Øerne oplagt som destination for familier, der vil på cykelferie?

- Hvis jeg skal fremhæve noget, så er det, at I har ruten langs banestien Ringe-Korinth. Den er et godt valg for børnefamilier med helt små børn, da den er både bilfri og flad - og så kan den kombineres med en tur med veterantoget. På den måde er det er et af de fineste steder, hvis man cykler med små børn.

Hvis man gerne vil cykle flere dage, så er Fyn skøn, fordi der er så gode bademuligheder og mange idylliske byer. Og så kan man kombinere cykelturen med øhop og færgeture, hvilket giver gode afbræk. Det er især attraktivt med yngre børn at kunne bryde cykeldagen op med en færgetur og give den type afveksling.

Derudover er der Østersøruten. Det er en af de smukkeste ruter, jeg har cyklet på i Danmark. Her er mange udsigtspunkter over øhavet, da ruten følger kysten hele vejen. Og børnene elskede det, fordi hver dag var en badedag. Når vi kom frem til dagens overnatningssted, kunne vi hoppe direkte i havet – og det var fantastisk. Derudover var der mange gode shelter- og teltpladser, der lå helt tæt på kysten.

Vi veksler mellem campingpladser, shelterpladser og teltpladser, når vi er på cykelferie. Vi vil helst bare være tæt på naturen. Rigtig mange af dem har gode faciliteter for cyklisterne med bordebænksæt og adgang til toiletter. Det gør, at feriebudgettet rækker meget længere.

Læs Lines artikel om familiens tur på Østersøruten

Line Wagener

Line Wagener

 • Langturscyklist og inkarneret outdoormenneske.
 • Arbejder som selvstændig med konsulentvirksomheden Line Wagener Consult og outdoorbloggen Alleud.dk. Alleud.dk er i dag Danmarks største outdoorblog om aktiv ferie med børn.
 • Lines kæreste er fra Sydfyn, så derfor er hun kommet særligt meget på Fyn de seneste 22 år. Hun har sammen med sin familie også vandret en del på Fyn og cyklede i 2019 hele Østersøruten, hvoraf 240 km af ruten går over Fyn, Ærø, Langeland og Tåsinge.
 • Line har en søn på 13 år og en datter på 11 år. Børnene har været med på cykelferie fra den yngste var fire år gammel.
 • Familien har blandt andet cyklet:
  2019: Østersøruten, Danmark (900 km)
  2018: Elbe Radweg (Tyskland og Tjekkiet, 900 km)
  2017: Eurovelo 1, Nord­søruten (Holland og Belgien, 800 km)
  2016: Forskellige ruter i DK – bl.a. dele af Vestkystruten, Isefjorden/Roskildefjord rundt
  2015: Donau Radweg (Tyskland, Østrig, Slovakiet og Ungarn, 1200 km)
  2015: Rhine Radweg (Tyskland og Schweiz, 180 km) 

Lines bedste råd til cykelferie med børn

 • Lav en testtur, hvor både store og små kan mærke, hvad det vil sige at være på cykelferie.
 • Planlæg cykelferien ud fra børnenes alder. Med små børn kan det være en god ide, at I cykler ud på dagsture fra en fast base, mens I med større børn nemmere kan flytte jer fra sted til sted.
 • Overvej, hvad jeres familie fungerer bedst med i forhold til overnatning. Cyklen kan kombineres med alt fra hotelværelser og bed and breakfasts til shelters og telt.
 • Prioriter gerne en bilfri og trafiksikker rute med et godt og fast underlag af asfalt. Jo yngre børnene er, des vigtigere er dette. Grus er ikke egnet til børn under 7-8 år.
 • Sørg for at have en god letvægtscykel til dit barn – hvis barnets cykel er tung, må du forvente at sætte ambitionsniveauet meget ned, hvad angår kilometer. Det er ikke sjovt, hvis det bliver barnets kamp mod metallet.
 • Husk, at det altid handler om at give børnene en succesoplevelse – så får du dem også med på næste cykeltur.