Bo anbefaler: Sansefulde cykelruter ud af Odense
Bo Jessen er mange ting: Dedikeret skribent hos kultur- og byguiden This is Odense og chefkonsulent i Odense Kommunes Borgmesterforvaltning. Men vigtigst af alt (hvis du spørger os) er han cyklist og vanvittig god til at beskrive de særligt fine steder på Fyn - til glæde for dig og mig.
Fyn har tilnavnet Bike Island – og Odense er kendt som cyklisternes by – hvad er dit eget forhold til cyklen?
- Cyklen er først og fremmest frihed, tror jeg.
På den ene side giver cyklen - i modsætning til bilen - mulighed for at mærke de omgivelser, man kører igennem, på en helt særlig måde. Uanset om det er på vej på arbejde, når Odense vågner, der køres varer til butikkerne, og børnene skal hjælpes i skole - eller om det er, når man kører gennem de bløde fynske bakker og skove, der er malet af årstiden – fra skovens sprøde forårsgrønne farve til markernes brændte orange i sensommeren. Man kan opleve en musvåge lette en halv meter fra sig og en hare løbe tværs over vejen. Man kan dufte den helt særlige duft af sommerregn efter nogle dage med sol eller den friske harpiks, når man kører igennem et område med fyrretræer. Man kan mærke temperaturforskellene, når man kører over en bæk eller fra skygge til sol. På de gode cykelture bliver man et med omgivelserne og glemmer alle bekymringer.
For det andet giver cyklen - i modsætning til gåben - mulighed for at komme langt omkring. De fleste kan relativt hurtigt træne sig op til at cykle fra Odense til Kerteminde. Og så fra Odense til Fynshoved. Og så til Svanninge Bakker og til Helnæs. Tænk, at de særlige naturoplevelser Fyn har at byde på, og som mange mennesker planlægger at køre til i bil et par gange om året, dem kan man opleve hver eneste weekend på cykel og stadig have masser tid til overs.
Hvad er det unikke ved at opleve Odense og oplandet på cykel?
- Odense har potentiale til at blive den perfekte cykelby, og for mig er cyklen en del af selve fortællingen om Odense og Odenses udvikling til en helt særlig storby.
Odense er en relativt flad by med næsten 600 km cykelsti, der giver de fleste mulighed for at opleve storbyens puls og byens ådale, skove og fjorden på en tryg måde. Alt, hvad man skal bruge i Odense, er inden for rækkevidde på cykel. Samtidig giver Odense perfekt adgang til at kunne nå hele Fyn på cykel.
Det er ret særligt, når man sammenligner Odense med andre byer af samme eller større størrelse.
Hvad er din favoritcykelrute ud fra Odense?
- Jeg prøver hele tiden at se og opleve nye steder på Fyn. Den gode cykelrute ud af Odense afhænger af vind, vejr og hvad jeg har lyst til på lige netop den dag. Jeg kører næsten altid ud i modvind, hvis det blæser. Der er dog nogle steder, jeg kører mere end andre. Jeg har en app, der viser mig, hvor jeg har kørt hen på de sidste par års cykelture (se kort nedenfor). Ud fra den skulle tre gode tips til to kortere og en længere rute være:
- Hesbjerg
Området ved Hesbjerg er et bakket istidslandskab. Det er både beklædt med gammel skov og grønne marker, der kan minde om det sydlige Toscana. Og så kommer man lige forbi Fyns næsthøjeste punkt. Det er godt og vel 30-40 km, og hvis man har lyst til lidt ekstra bakker, kan man køre omkring Vissenbjergbakken eller bakkerne omkring Frøbjerg Bavnehøj.
Læs Bo's fulde beskrivelse af turen fra Odense til Hesbjerg på This is Odense >
- Langesø
Langesø minder mig lidt om Baskerlandet – bakkerne er ikke lige så stejle, men der er noget mystisk over området mellem Middelfartvej og Rugårdsvej. De små, gamle og sjove skovlandsbyer, de smalle, svingende veje, de dybe skove og den særlige stilhed. Der er et utal af måder, man kan kombinere en rute på i det område, men det ender som regel også omkring de 30-40 km.
Læs Bo's fulde beskrivelse af turen fra Odense til Langesø på This is Odense >
- Svanninge Bakker
Jeg foretrækker at køre til Svanninge over Allested-Vejle og Brobyværk. Det første stykke er relativt fladt, men mellem Fangelvej/Odensevej og Fåborgvej gemmer sig nogle gode små veje. Når man rammer det bakkede område nord for Faaborg får man nogle højdemeter i benene. Der er både tæt skov og små landsbyer og så en gang i mellem rammer man et åbent landskab med kig udover det sydfynske øhav. En tur til Svanninge kan være alt fra 80 til 120 km.
Hvis du skulle anbefale et særligt sted til et pitstop – hvor skulle det så være?
- Jeg plejer faktisk ikke at holde kaffestops før efter mine ture. Mine små stop undervejs plejer at være, når landskabet pludselig forandrer sig, og der er noget særligt at se. Det kan være kigget ud over Odense Fjord fra Boels Bro, ind over Kertemindes hustage, når man kører fra Odense og ser over Kerteminde Fjord, ud over Storebælt i bakkerne syd for Nyborg, kigget ud over Helnæs eller det enlige egetræ på marken ved Hesbjerg. Der er masser af uopdagede oplevelser derude, som skifter med årstiderne, og som du derfor har helt for dig selv, uanset hvor mange, der har været der før dig.
Jeg har sommerferieovervejelser om at køre de godt 450 km rundt langs med kysten på Fyn og finde de gode cafeer og restauranter at besøge undervejs. Den plan kræver stadig lidt arbejde.
Kan du anbefale et lækkert spisested i Odense til, når cykeldepoterne skal fyldes op ovenpå en dag med cykling?
- Jeg kan ikke nøjes med eet. Det må blive tre:
- Jacob Burmølle Jensens Restaurant Vår - let, grønt sæsonbetonet. Perfekt til foråret og for mig Odenses bedste restaurant lige nu.
- Ivan og Thomas’ Lalou Vinbar – her får man usnobbede, men nørdede vinfortællinger fra deres ture rundt i Europa og Odenses bedste vin i uformelle omgivelser. Og så har de byens bedste pølse, dåsefisk og franske oste.
- Økollektivets Café Kosmos, der serverer uhøjtidelig, velsmagende veganerkost. De er rigtig gode mennesker og har skabt deres lille biks ud fra et lille foodtruck foreningsinitiativ.
Foto:Bo Jessen
Om Bo Jessen, 35 år
- Født af tilflytterforældre og opvokset i Odense, hvor han stadig bor efter en enkelt kort afstikker til udlandet.
- En del af holdet bag kultur- og byguiden This is Odense, der håndplukker de bedste oplevelser i Odense og beskriver dem på dansk og engelsk.
- Chefkonsulent i Borgmesterforvaltningen, Odense Kommune, hvor han arbejder med byens fysiske transformation.