Særudstilling: Kastebolden Ærø

Foto: Ærø Museum
Begivenheder
Begivenheder
Særudstilling i anledning af 100-året for Genforeningen.
Adresse

Ærø Museum

5970 Ærøskøbing

Kontakt

E-mail:info@arremus.dk

Telefon:+45 62 52 29 50

Website

Hjemmeside

Mandag den 15. juni var det præcis 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Ærø Museum markerer Genforeningen med en særudstilling ”Kastebolden Ærø – under Grever, Hertuger og Konger”, der løber frem til udgangen af oktober 2020.

Det har museet en helt særlig grund til. Fra 1410 og frem til 1867 var Ærø en del af Sønderjylland. Som følge af fredsaftalen med Preussen og Østrig efter nederlaget på Dybbøl i 1864 blev Ærø allerede genforenet med Kongeriget Danmark i 1867.

Udstillingen starter omkring 1232, hvor en dybt falleret dansk konge, Valdemar Sejr, havde brug for rigtig mange penge. Måske blev Ærø brugt som medgift til hans datter prinsesse Sofies bryllup med greven af Mark Brandenburg, Johan I, der bl.a. har grundlagt Berlin. Det betød, at Ærø gled ud af de danske kongers hænder og over på den mægtige nordtyske fyrsteslægt, ascanierne. Senere kom Ærø under schauenburgerne i Holsten. Ringen slutter med Ærøs genforening med Danmark i 1867.

At være kastebold betyder, at man er overladt til andres forgodtbefindende. Ærø og ærøboerne har været pantet, arvet og erobret af forskellige fyrstehuse. Men den særlige historie sætter endnu sine spor i det ærøske landskab. Det gælder bl.a. de to gavlhuse fra 1600-tallet, Philip Kochs hus og Priors hus i Ærøskøbing, der i dag er levende nedslag af Ærøs unikke historie.

Adresse

Ærø Museum

5970 Ærøskøbing

Åbningstider

15 Jun 20 / 31 Oct 20

mandagtirsdagonsdagtorsdagfredaglørdagsøndag

Måske også interessant for dig:

Sidst opdateret af
Ærø Turistbureau