De tre skabere: Vandets verden
Vandet kan være roligt, voldsomt, varmt eller koldt, mørkt eller lyst. Det kan være et blikstille hav, en rislende bæk eller en lunefuld mose. I Danmark er man aldrig langt fra kysten, men få steder er det dog så nærværende som her, i Det sydfynske Øhav.
På Øhavsstien kan du følge vandet, helt fra det lander som regn på toppene ved Trebjerg, Lerbjerg, Bregninge Kirke, Egebjerg Mølle og Fakkebjerg. Nogle gange kommer du helt tæt på vandet på vej ned langs bække og åer (husk tørre sokker), og alle steder kan du se de kløfter og dale, som vandet har skåret igennem landskabet i mere end 12.000 år. Syltemade Ådal er en helt speciel oplevelse af den slags. Nede ved kysten har du verdenshavet for dig. I Det sydfynske Øhav har det været livsnerven til ikke blot Danmark, men hele verden, og her har mangen en dreng og pige drømt sig ud til fjerne egne, mens sømandens kone drømte om at få manden sikkert hjem igen.
Det er vandet der gjorde øerne i Øhavet til øer, da det for godt 9000 år siden pludselig begyndte at stige mere end 100 m over hele kloden. På det tidspunkt var istidens is smeltet væk, og blev til havet. Bakker blev til øer, og pludselig var verden meget anderledes. Gå langs stranden og find redskaberne fra de bopladser, der blev oversvømmet og forestil dig stenalderfiskeren, der i sin udhulede træstamme lagde fra land for at stange ål ude på det lave vand.