Rikke Molin

Rikke anbefaler: Tag en bid af den fynske natur

Foto: Hasse Frimodt

Gåturen i vandkanten eller skovturen kan blive til en gastronomisk skattejagt, hvis du holder øje med spiselige planter og urter undervejs. Biolog og naturvejleder Rikke Kaas Molin giver dig her gode råd til, hvordan du kommer igang med at sanke i den fynske natur.

Foto: Hasse Frimodt

Hvad er for dig særligt ved den fynske natur?

- Vandet og strandene, bølgende bakker og de levende hegn. Den store variation fra fjordens beskyttede kyster til de stejle klinter ud mod det åbne hav.

Det, at vandet ofte er nært, giver et helt fantastisk lys. Noget af det bedste er faktisk duften af skov og hav sammen. Thurø rev kan noget særligt i dén sammenhæng.

“At sanke” er et gammelt begreb, der betyder “at samle”. Når man sanker, samler man mad ude i naturen såsom: Bær, æbler, urter, tang og svampe.

Hvor mange år har du sanket - og hvordan kom du i gang?

Altså, jeg har nok sanket, siden jeg var tropsspejder, hvor tanken om det der med at finde mad i naturen var virkelig magisk og næsten indianeragtig. Men dengang var de vilde planter jo heller ikke blevet ophøjet til gourmet.

Omkring 2013-14 var jeg på tur på en strandeng med naturvejleder Søren Espersen. Han sprang rundt i træsko på tuerne og samlede vilde urter op, som han smagte på. Det fangede mig, og derefter købte jeg Meyers Urtealmanak, som Søren var med til at lave dengang, og begyndte at lave ture med sankning på stranden.

Sidenhen er jeg blevet en del af initiativet VILD MADder handler om den vilde, spiselige natur, og om hvordan du kan tage den med i køkkenet. Og i den forbindelse var jeg på flere fantastiske kurser med ildsjæle fra Restaurant Noma, Thomas Laursen – som er Danmarks bedste urtesanker – og en masse entusiastiske naturvejledere.

I dag kan jeg ikke gå en tur uden at se og samle det, jeg kommer forbi. Så selv om folk slet ikke har booket mig til at snakke om vild mad, så gør jeg det nok alligevel. Jeg kan ikke lade være….

 

Hvilke vilde, spiselige planter kan jeg finde på Fyn og Øerne?

- Uha – jamen du kan jo finde det meste. Du kan bruge vildmad.dk eller VILD MADs app til at læse om de spiselige planter. Tag en rundtur på hjemmesiden og orienter dig om, hvad der netop nu er i sæson på din lokalitet – og så er det afsted.

Fyn og Øerne har med sine lange kyststrækninger især mange gode strandlokaliteter at sanke på. Du kan f.eks. kaste dig ud i at plukke blæretang ved de åbne kyster og lave tangchips. Du kan også smage kokleare ved stranden året rundt og blende salt med brændenælder fra det åbne land både forår og efterår.

De fleste planter er bedst i foråret, når de er bløde og nye, men mange fungerer også fint i løbet af sommeren – smagen ændrer sig blot, så man skal smage på det, man sanker. Og om efteråret tager man typisk kun de friske skud.

Gode råd til førstegangs-sankeren

  • Start i det små og lær dig selv at genkende et par lette, vilde urter. Lær også deres forvekslinger at kende, så du bliver sikker i din sag.
  • Vær især opmærksom på de planter, som har meget giftige forvekslinger og tag en god feltbog med, så du kan slå dine planter op. Orienter dig også i fødevarestyrelsens anbefalinger. Det er ikke alle planter, man bør spise store mængder af - alt med måde. 
  • Download VILD MAD's app, så du har sanke-guiden ved hånden, mens du er afsted.
  • Husk plastposer til opbevaring af urterne, imens du sanker. De kan genbruges, så det er ikke så skidt for miljøet, som det lyder. Papirsposer og store fletkurve ser flotte ud, men fungerer ikke i virkeligheden – planterne besvimer nemlig, inden du når hjem.
  • Medbring en saks eller kniv til at klippe med, så du ikke flår planten i stykker.
  • Tag kun det, du skal bruge. Lad noget af planten stå, så den kan overleve - og så der er til de næste sankere.
  • Husk, at adgangsregler også gælder, når du sanker. Du må i private skove kun samle, hvad du kan nå fra stien - og aldrig ikke mere end det, du kan have i en hat. Der kan altså kun sankes til eget forbrug.
  • Pluk nænsomt og efterlad ingen spor.

Hvad er dit favoritsted, når du skal svælge i ”vild mad”?

Strand og strandeng er sammen med ferskvand – sø og å -  i mine øjne de bedste steder. Skoven kan også levere en masse, men jeg synes, der er størst udvalg og variation på de andre lokaliteter.

På stranden finder man asters med kødfulde salte blade, strandvejbred, kvan, kokleare med smag af stærk radise og nordens wasabi – strandkarse. Ved det ferske vand er der bl.a. vandmynte, som er forrygende til te, vandkarse med smag ligesom brøndkarse og mjødurt med sødlige duft og smag.

I skoven er skovmærkes søde duft fantastisk. Du kan finde løgkarse og vilde løg i grøften, samt fuglegræs og rosetspringklap i havens bede derhjemme. Der er vild mad over alt.

 

Hvilke fynske råvarer skal vi gå amok i denne sommer?

Altså – Kartoffelmadder med creme af vild peberrod på nybagt rugbrød, eller asparges med brunet smør, nyfangede rejer og strandens vilde urter. Det er et par sikre fuldtræffere.

Jeg kan rigtigt godt lide rygeost, så den er svært at komme udenom. Den skal gerne være med kommen, i et tykt lag og med både purløg / vilde løg eller radiser / vild karse .

Generelt nyder jeg helst kød, som har haft et godt liv – f.eks fra lokale gårdbutikker eller økologisk. Om efteråret er vi flere i min familie, som går på jagt - så der kommer lidt i fryseren i den anledning.

Der er så mange gode steder på Fyn, hvor man kan købe lækre, lokale råvarer. Man må ikke snyde sig selv for at handle småt og lokalt – det giver bedre smag end det, som er samlet i en køledisk. Alle afkroge af Fyn og Øerne byder på et hav af gårdbutikker og vejboder – tjek dit opland ud og giv dem en chance.

 

Kan du anbefale et fynsk spisested, som du ved er særligt gode til at bruge vilde planter og fynske råvarer i deres menu?

Sortebro Kro og Restaurant Vår er begge gode bud.

Om Rikke Kaas Molin, 40 år

  • Er uddannet biolog fra SDU med speciale i formidling, og har sidenhen taget naturvejlederuddannelsen.
     
  • Arbejder som naturvejleder på Skibhusgården i Odense Kommune ved Ung Odense, der blandt andet er kendt for arrangementet Fjordens Dag. Hos Skibhusgården formidler Rikke natur og udeliv til børn og voksne.
     
  • Er vokset op i vandkanten på Thurø og bor nu lidt udenfor Morud. Men når alt kommer til alt savner Rikke vandet, så en dag flytter hun nok tilbage til Thurø.