VisitFyn
Havørred Fyn

Martin anbefaler: Her fanger du Fyns fineste havørreder

Elsker du kampen med den elegante havørred? Så skal du kigge forbi Fyn, hvor den smukke trofæfisk stortrives. Her er der altid gode fiskepladser indenfor kort afstand - uanset hvor vinden kommer fra.

Martin Porsborg Hemrich fra Havørred Fyn deler ud af sin viden om de fynske havørreder.

Hvad gør Fyn til en god destination for lystfiskere?

- Fyn er en af verdens bedste havørreddestinationer. De fynske kommuner har investeret megen tid og mange penge i restaurering af vandløb, så havørrederne har bedre mulighed for selv at formere sig. Vi har derudover frivillige, som bruger tusindvis af timer på at sørge for, at disse fisk har de bedste forhold. Det skylder vi dem en kæmpe tak for.

Derudover er der mange hyggelige lokalområder med gode overnatningsmuligheder og små butikker. Det kan lystfiskerne godt lide, når de er på besøg. De vil gerne blende ind og være som en af de lokale. Og netop det er der god mulighed for på Fyn. Med en kyststrækning på 1200 km står du aldrig skulder ved skulder med andre lystfiskere. Du har desuden mulighed for at fange fisk, uanset hvornår på året du besøger Fyn og Øerne. 

Der er rigtig mange, der fortæller, at de kommer tilbage gang på gang – ja, jeg har mødt lystfiskere fra Belgien, Holland og Tyskland, der er kommet her 25-30 år i streg. De bruger ganske enkelt alle deres ferier på at tage til Fyn for at fiske.

Vi er også begyndt at have mange gæster fra Sverige og Norge. Deres lokale sæson starter nemlig lidt senere end i Danmark, så der er et par måneder, hvor de kommer til Fyn for at få stillet deres fiskesult og de værste abstinenser.

 

Hvad er det særlige ved at fiske efter havørreder?

Jeg elsker det opsøgende fiskeri, hvor du skal lede lidt mere efter fiskene end med fladfisk og torsk. Du skal hele tiden kaste dit blink ud. Havørreden er en fighter - og så er den flot. Det er ikke en overdrivelse at kalde den en perle i dansk lystfiskeri. Vi har mange gæster hvert år, som kommer for at fange denne trofæfisk. Den kæmper godt – du kan mærke, at du har noget på krogen. Den har elegance og er ret unik i dens måde at kæmpe på.

 

Hvor skal jeg tage hen for at fange havørreder på Fyn?

Der er gode fiskepladser overalt på Fyn og Øerne. Men jeg anbefaler, at du starter med at orientere dig på Havørred Fyns website seatrout.dk. Her kan du læse lidt om de forskellige områder og finde anbefalinger ift. vindretning, fredningsområder og årstiderne.

Der findes også en bog ved navn "117 fine fynske fiskepladser", som giver dig detaljerede beskrivelser af fiskepladserne og forholdene der. Den går under navnet "Havørredbiblen" - og den bliver revet over disken i denne tid.

Du behøver ikke at køre meget mere end en time, så har du fundet den perfekte fiskeplads. Uanset hvilke vejrmæssige forhold der er, kan du altid finde et godt spot. Det er det fedeste ved, at Fyn er en ø.

Hvad er dit personlige favoritspot til at fange havørreder?

- Det kan jeg ikke sige! 

Jeg er glad for Hindsholm Halvøen, hvor der er mange fiskepladser og mulighed for at skifte plads ift. vindretningen, hvilket er en virkelig stor fordel, når du fisker med flue.

Tåsinge er også ret magisk, fordi det er unikt, hyggeligt og du får det bedste af udkantsdanmark. Der er særligt fint nede ved Valdemars Slot. Der er et "hemmeligt" sted, der hedder "Ormerenden", hvor der er fint fiskeri i foråret og efteråret.

 

Som lystfisker må du have ret mange gode historier i ærmet – hvad er din bedste fiskeranekdote fra Fyn?

- Der er naturligvis mange at vælge mellem.

I oktober måned havde jeg besøg af en gruppe tyskere, som skulle skrive om fiskeri på Fyn. I forbindelse med deres besøg, havde jeg sagt ja til at blive filmet lidt. Fotografen kunne ikke være med første dag, men var der til gengæld de efterfølgende fem dage.

Den første dag - som desværre var uden fotograf - fangede vi alle sammen en masse fisk – mere end 20 styk. Den største var 70 cm og vejede omkring 4 kilo. Dagen efter begyndte det at blæse rigtig meget, og det blev lidt sværere at finde et godt sted. Så det endte med at tage fire dage og mere end 20 timers film, før fotografen fik nogle fornuftige fangster foreviget. Men sådan er virkeligheden som lystfisker - og det er typisk, når man har kamera på.

Martin Porsborg Hemrich - Havørred Fyn

Martin Porsborg Hemrich, 29 år

  • Arbejder som marketingkoordinator ved Havørred Fyn, der er en del af Destination Fyn.
  • Har selv fisket, siden han var 3-4 år gammel. Dengang gik jagten ind på fladfisk og siden hornfisk - men i dag er det den elegante og kampklare havørred, han som oftest drager ud for at fange. 

Få mere inspiration til din næste fisketur