VisitFyn
sæl dyr øhavet fyn

Ditte anbefaler: Udforsk dyrelivet i de fynske farvande

Farvandet omkring Fyn og Øerne sprudler af liv. Sæler, marsvin og tangrejer - ja, endda et dyr med intet mindre end 140 hugtænder.

Biolog og naturformidler Ditte Bølle Jespersen giver dig her tips til, hvor du kan spotte de fynske havdyr.

Hvilke dyr kan jeg opleve, hvis jeg besøger de fynske kyster og øer?

Der er nærmest ingen grænser for, hvor eksotisk det kan blive, når vi snakker dyreliv omkring Fyn. De fynske farvande kan byde på alt lige fra hvaler og sæler til store rovfisk. Dertil kommer nærmest tropisk udseende, farverige småfisk, de smukkeste krebsdyr og de mest bizarre dyr, man overhovedet kan forestille sig.

I disse måneder har en delfin slået sig ned i Svendborgsund. Den er legesyg og giver tilskuerne et ordentligt show fra tid til anden.

Er du til det mere jordnære, bør du se, hvor smuk en tangreje er. Der er ikke mange, der kender den, men den er så fin med dens mørkerøde tigerstriber på ryggen, de blå ben og dens gule knæ. Og det samme kan siges om en savgylte. En fisk på 10 cm, som har en hel regnbue på siden af hovedet, og som findes lige udenfor enhver bådebro eller i en tot tang mellem stenene. Der er så meget skønhed i de dyr, som er lige der, hvor vi bader og færdes. Du skal bare lige vide, hvor du skal kigge.

Skal det være et rigtig mærkeligt dyr, så bliver jeg nødt til at nævne havlampretten. Den er lidt mere sjælden og ikke lige sådan at finde. Men den er et dyr, som ikke har ændret sig synderligt i de seneste 500 millioner år. Den har ingen kæber, men en rund mund med 140 hugtænder, som peger ned i halsen på den. Den kan blive op til 80 cm - og jeg har modtaget et eksemplar fra Langeland i nærmest den størrelse. Hold da op et monster – men sikke et dyr!

Jeg kunne blive ved med at snakke om dyrelivet her, men lad os stoppe ved havlampretten.

 

Fjord og Bælt er kendte for sine marsvin og sæler. Hvor kan jeg være heldig at opleve dem ude i den fynske natur?

Vi er på Fyn faktisk utroligt heldige, hvad angår havpattedyr. For vi har både sæler og marsvin i så store antal, at du kan være heldig at opleve dem stort set rundt om hele øen. Der er dog steder, hvor chancen er større end andre.

Marsvin kan du især let komme til at opleve ved Fyns hoved og i Lillebælt. Og der findes en sælkoloni ved Vresen syd for Nyborg, men også sæler fra kolonierne i Kattegat kan man se omkring Nordfyn og i bælterne. Jeg har også fra tid til anden selv oplevet enkelte sæler rundt om i det Sydfynske Øhav.

 

Hvad er dit favoritsted langs de fynske kyster?

Jeg har for længe siden tabt mit hjerte til det Sydfynske Øhav. Jeg har fået øhavet ind med modermælken, og i takt med jeg er vokset op og har udforsket, hvad der egentlig gemmer sig under overfladen af spændende liv, har jeg bare forelsket mig fuldstændig i det område. Det er ved min families sommerhus i vandkanten, jeg føler mig allermest hjemme.

 

Fortæl om din største naturoplevelse på Fyn

Forrige år skulle jeg ud og sejle med nogle gæster i en weekend heroppe ved Kerteminde. Inden jeg skulle ud, kunne jeg lige nå en gåtur med hunden langs Lundsgård Klint, og oppe fra klinten så jeg nogle store krusninger på overfladen ude i fjorden.

Det var gode tegn, fordi det betyder normalt, at rovdyr jagter de små sildestimer, som findes i fjorden sidst på sommeren. Det er oftest marsvinene, som jager - og det passede jo perfekt med, at det også er dem gæsterne rigtig gerne vil opleve.

Så jeg sejlede afsted med gæsterne, men jeg kunne hurtigt se, at det ikke var marsvin, som jagtede småfiskene. Det var store stimer af makreller! Havet kogte af aktivitet. Og over hovederne på os fløj måger og terner, som kunne nå sildene, når makrellerne pressede dem op til overfladen. Det var ligesom at se de storslåede BBC-optagelser af tunfisk på jagt. Ja, jeg kunne nærmest høre David Attenborough stå og fortælle i baggrunden. Denne her gang var det bare ikke tun, men makrel. Og det skete ikke ude på de store oceaner, men lige her i lille Danmark.  


Er der en vandrerute eller cykelrute på Fyn, som du vil anbefale?

Svanninge bjerge er fantastiske! Der er så meget fed natur og et væld af arter. Der bruges i området kvæg til naturpleje, og det har enormt positiv effekt for biodiversiteten. Her kan du få dagevis til at gå med at kigge efter dyr og opleve de sydfynske alper på tæt hold. 

Jeg må også nævne de nordfynske kyststrækninger. Især på efterårs- og vinterdage hvor vinden er i nord og Kattegat viser tænder. Jeg kan anbefale at gå ud til spidsen af Enebærodde på en efterårsdag med masser af regn og rusk. Du skal naturligvis klæde dig på efter forholdene og ikke bevæge dig ud i farlige vejrmæssige situationer. Men at være helt ude på spidsen, og virkelig mærke havet og vejrets kræfter, er ganske enestående. Og så har du for det meste også hele odden for dig selv, når det sådan rigtig rusker.  

Biolog Ditte Bølle Jespersen

Ditte Bølle Jespersen, 31 år

  • Arbejder som biolog og naturformidler ved Fjord & Bælt / Naturama
  • Er født og opvokset på Midtfyn og har tilbragt stort set samtlige sommerferier i familiens sommerhus på Sydfyn.