38 grunde til at fare vild på Fyn og Øerne

Foto: Daniel Villadsen

Kender du kun Fyn som broen mellem Jylland og Sjælland? … Næste gang du er på E20, så drej venligst af motorvejen, sænk paraderne og far vild en dag - eller allerbedst en uge - på de små landeveje.

Her er 38 grunde til, at Fyn ikke bare er en møgirriterende omvej..

1. Vi kalder Fyn og Øhavet for Bike Island, fordi området med sine 1200 km skiltede cykelruter giver både store og små cyklister mulighed for at køre på opdagelse i et vidt forgrenet cykelterræn, som veksler mellem flade strækninger helt tæt på kysten, bakkede landeveje der bugter sig mellem marker, skove, idylliske landsbyer og købstæder. Parker bilen og oplev Fyn og Øerne på cykel. Østersøruten fører dig øen rundt på 220 km skiltet cykelrute. 

Skovhuggeren er kåret til et af Danmarks bedste mountainbike-spor

Og den fynske muld ligger land til seje cykelevents.

2. Du kan også vælge at opleve Fyn på hesteryg ... Riderute Sydfyn er 75 km markeret riderute gennem fine landskaber...

Måske var det noget med en tur på vandet i havkajak...

3. Var det noget med en vandretur på Øhavsstien, som med sine 220 km bugter sig gennem landskabet langs den sydfynske kyst og fører dig rundt på Ærø og Langeland ...

5. Fyn er stedet, hvis du vil have en havørred på krogen. 

6. Fyn er stedet, hvis du vil have en havørred på krogen. 

7. På Sydfyn finder du mere end 20 arkitekttegnede sheltere, som du kan booke og overnatte i ...

8. Du kan også vælge at overnatte på hotellet, som tidligere er kåret til Danmarks bedste. Stella Maris ligger i Svendborg direkte ned til Svendborg Sund. Find flere indbydende hoteller her.

9.Fyn har 123 slotte og herregårde. Mange af dem som f.eks Egeskov åbner dørene op og inviterer inden for til et væld af oplevelser ... Du kan også vælge at leje dit eget slot

10. Bliver du sulten, byder den fynske muld på noget af det bedste du kan sætte dine tænder i...Find et marked med lokale fødevarer og forsyn dig.

11. Den næringsrige fynske jord er grobund for fremragende fødevarer. Mød ni fynske restauranter, som sætter en særlig ære i at bruge de lokale fødevarer.

12. Rundt om på Fyn finder kan du møde de fynske vinbønder, som har knækket koden til, hvordan man får vinstokke til at vokse på Fyn for at lave den til fine dråber..Tjek den Fynske Vinrute.

13. Følg chokoladeruten, hvis du er til høje cacaoprocenter og godt håndværk ...

 14. Eller følg Ølruten og læg vejen forbi et eller flere af de mange bryggerier, som har fundet ud af, at Fyn er the place to be, hvis man vil brygge godt øl...

15. Har du taget børnene med, kan I se frem til mere end 1000 km kystlinje med børnevenligt badestrand. Bølger der klukker og fint sand, der venter på at blive omdannet til sandslotte. Se bud på gode fynske badestrande.

16. Hop ombord på en færge eller find en flink kaptajn, som kan sejle dig rundt i Øhavet. Fyn er omkrandset af 96 beboede og ubeboede øer. Tag på øhop og find din favorit ...

18. Måske er du til stille øferie, som her ud for Faaborg ... Find dit eget ferieparadis

19. Eller måske kunne en ferielejlighed midt på Havnen i Bagenkop på Langeland være noget ...

20. Havudsigt er under alle omstændigheder svært at komme uden om på Fyn og Øerne ... Det  fx svært at finde en campingplads, som ikke ligger ved stranden ...

21. Tag til Middelfart og se alt fra oven. Her kan som det eneste sted uden for Sidney prøve at bridgewalke. Det foregår på toppen af Den gamle lillebæltsbro.

22. Du kan også udfordre dig selv i trætoppene i en klatrepark ...

23. Opleve en ægtebisonfarm midt på den nordfynske prærie  ...

24. Gå festivalamok ... vi har noget for ALLE ... Tinderbox ...!

25. Odense bliver fyldt med magi i løbet af efterårsferien ... Magiske Dage i Hary Potters ånd

26. Odense Internationale Filmfestival, som hylder kortfilmen... Expect the unexpected...

27. Heartland Festival på Egeskov ... Festival som du aldrig har oplevet det før: En kombination af live-samtaler og samtidskunst med det bedste fra musik- og madscenen. Festivalen løber af stablen på et af de smukkest tænkelige steder i Danmark: Egeskov slotspark.

28. SVEND  - Danmarks Film- og Kulturdage - Det er noget helt særligt at befinde sig i Svendborg, når hele byen summer af film til Danmarks Film- og Kulturdage i slutningen af august. Publikumsprisen til årets bedste film og skuespillere bliver uddelt og hele Svendborg hepper med.

29. Festivaler og events året rundt ... Tilbagelænet musikfestival på Skarø, Rosenfestival i Bogense, Langeland Festivalen, Avernaxx og mange flere. Få overblikket her.

30. Og så er der Andersen. Vores digter, som vi hvert år tager under kærlig behandling under H.C. Andersens Festivals, hvor Odense er på den anden ende ...

31. H.C. Andersen er en del af den fynske dna. Dykker man ned i hans værk, kan det moderne menneske den dag i dag finde svar på livets svære spørgsmål. Lad os blive ved med at fortolke og lære ... Hvis alt går efter planen, åbner der et nyt H.C. Andersen Museum i 2020 ...

32. I det hele taget er Odense under forvandling ...

Havneomdannelse ...

33. Følg også kunsten rundt på Fyn. Fire store museer byder på hver deres oplevelse ...

Samtidskunsten på Brandts ...

34. Må vi invitere indefor i Odense ZOO, som tidligere er kåret til verdens bedste? 

35. Historien i Nyborg Danmarks riges hjerte ... Hvert år genskaber Nyborg Kommune og Østfyns Museer en historisk tradition, der ellers har været glemt i mere end 600 år. Den første weekend i  juli summer hele Nyborg atter af liv og leben, som da kongen og hans mænd mødtes til Danehof.

36. Lige meget hvor du er på Fyn og Øerne, er der aldrig mere end en halv time til havet ... eller en børnevenlig ferieoplevelse...

37. Som perler på en snor ligger de gamle købstæder kysten rundt. Fyldt til randen med maritim atmosfære inviterer de til nærvær, hygge med brostensbelagte gader, skæve bindingsværkshuse, lækre cafeer og restauranter. 

38. Og så må vi ikke glemme fynboerne - vidt forskellige - men kendte for deres lune og lattermilde livssyn ... ses vi på Fyn?