Udsigt til vand uanset hvor du er

Hjortø

Tag til Hjortø, hvis du vil have unikke naturoplevelser og bare vil helt ned i gear. Der er ingen butikker eller spisesteder på øen. Det er primitivt, men det er netop dette, der er charmen.

Mellem Drejø og Tåsinge ligger en lille ø på knap 1 km2. Hjortø er en af de beboede øer med det laveste antal beboere. I skrivende stund, 2017, er der kun 4 fastboende på øen. Turen til Hjortø tager cirka en timer. Du sejler fra Svendborg med den lille færge, Hjortøboen, på en af de to daglige afgange.

Du kan selvfølgelig også selv sejle til øen. Hvis du er ude på en sejltur i det Sydfynske Øhav er det helt oplagt at lægge vejen forbi den lille ø. Du kan også besøge øen som en del af et øhop i øhavet. Der findes så mange fine, små øer i det Sydfynske Øhav, at det er en helt særlig oplevelse at tage på øhop. Det må du ikke snyde dig selv for.

Hjortøboen Hjortø båd sejle øhav ø

Det nære øliv

Det helt særlige ved Hjortø er det lille øsamfund. De fastebeboere på øen suppleres af personer, der har et fritidshus på øen. Fritidshusejerne elsker øen lige så meget som de fastboende og sammen får de livet til øen til at fungere. Ølivet er tæt og for at livet skal fungere på den lille ø, er det vigtigt at alle samarbejder. Hvis du vil vide mere om ølivet på Hjortø, kan du se billeder fra Hjortø.

Alle fastboende på øen har en part i forsamlingshuset på øen. I fællesskab sørger de for at vedligeholde det, så det bl.a. kan lejes ud til privatfester, skoler og andre institutioner. Fællesskabet styrkes ved at beboerne hvert år udpeger en oldermand. Oldermanden skal fungere som formand for de praktiske ting, der skal laves på øen. I påsken 2017 blev der f.eks. sat fire borde/bænke-sæt, så vandrende kan tage et hvil i smukke omgivelser.

morgen solopgang Hjortø natur vand

Særlige naturoplevelser

Som på flere af de små øer i det Sydfynske Øhav, kan du se mange forskellige fugle- og plantearter på øen. Hvis du er en ægte naturelsker, skal du unde dig selv at besøge den lille ø. Naturen er rolig, storslået, mangfoldig og smuk.

Beboerne på øen kan nemt nævne over 100 fuglearter, som de har spottet på øen. Det rige fugleliv er helt klart en af de største grunde til at besøge øen. Du kan spotte den majestætiske havørn og lytte til den lille gærdesmutte. Du kan også være heldig at se de store flokke af bramgæs, der plejer at holde til på øen i perioder.

bramgæs Hjortø natur fugle fugleliv

Haren lever i bedste velgående på øen, så du vel helt sikkert støde på en flok harer på din vej. Hvis du lytter godt efter, særligt i juni, nær vandhullerne, kan du høre den særlige lys fra klokkefrøen. Kun få steder i landet, kan man opleve den sjældne frø. I sommerhalvåret kommer der køer til øen for at græsse.

Naturen på øen er vild og du kan finde flere sjældne blomster f.eks. den mangeblomstrede ranunkel. Gå en tur på øen og pluk en butik med vilde blomster. Pluk et æble og nyd udsigten over det Sydfynske Øhav. Fordi øen ikke er større, har du altid udkig til vand uanset hvor du befinder dig på øen. Når det er lavvande kan du gå tørskoet til de små nærliggende holme Hjælmshoved, Mejlholm og Odden. Den bedste badestrand findes ved den gamle mølle.

køer Hjortø ø sydfynske øhav

Del denne side