H.C. Andersens Hus i Odense

H.C. Andersens Odense

Mulighederne er mange, hvis du vil på en eventyrlig rejse gennem Odense og komme tættere på vores folkekære H.C. Andersen. Af seværdigheder kan først og fremmest nævnes H.C. Andersens Hus (digterens fødehjem), H.C. Andersens barndomshjem og H.C. Andersens Museum.

Her finder du et overblik over flere af de seværdigheder Odense har at byde på.

H.C. Andersens Hus

I den gamle bydel i Odense ligger eventyrdigterens fødested. Det ikoniske gule hjørnehus ligger i det, der i 1800-tallet var den fattigste del af Odense. Indbyggere dengang var især soldater, daglejere, fattigfolk og tiggere. Det er i disse omgivelser, H.C. Andersen er født, og i hans gule fødehjemboede der dengang op til fem familier.

H.C. Andersens Hus åbnede i 1908 som museum og fortæller historien om digterens liv og virke. H.C. Andersens Hus er et af verdens ældste digtermuseer og har hvert år besøg af gæster fra hele verden.

Adresse: Hans Jensens Stræde 45, 5000 Odense C.
Find mere info og åbningstider her.

HCA Hus

H.C. Andersens Barndomshjem

Fra 1807 til 1819 boede H.C. Andersen med sine forældre i en af de tre små lejligheder i dette hus.

Ejendommen blev i 1930 indrettet som museum, og her kan man se flere af hans originale manuskripter og dagbøger. Et par af stuerne rummer en mindre udstilling, der fortæller om digterens barndom i Odense. Udstillingen i barndomshjemmet er nyindrettet helt efter den beskrivelse, H.C. Andersen gav af lejligheden i sine selvbiografier.

H.C. Andersen brugte sin barndom og fattige opvækst som inspiration for mange af sine eventyr og senere sine mislykkede skuespillerambitioner.

Adresse: Munkemøllestræde 3-5, 5000 Odense C
Find mere info og åbningstider her.

HCA Barndomshjem

H.C. Andersens Museum

Netop nu kan du opleve museets helt nye udstilling ”Poesi, papir og saks – af den eventyrligste slags

Udstillingen blander beskrivelsen af digterens liv med farverige og eventyrlige elementer og fremhæver H.C. Andersens billedkunstneriske virke. Her kan man opleve papirklip i overstørrelse, elementer fra eventyr som ”Klods-Hans”, ”Sommerfuglen” og ”Den flyvende Kuffert”, biografiske billedtableauer – og selvfølgelig et udvalg af de H.C. Andersens personlige genstande som f.eks. den høje hat, skrivebordet, hvor eventyr blev til, rejseudstyret, billedbøger og meget mere.

Adresse: Claus Bergs Gade 11, 5000 Odense C
Find mere info og åbningstider her.

HCA Museum

H.C. Andersen hjælper os med at forstå verden

Digterens univers giver ikke bare små børn store oplevelser. Det giver os alle et sted at forstå verden ud fra. Eventyrene fortolker de værdier, du må have svar på for at leve livet den dag i dag. Hvor kommer du fra? Hvor vil du hen? Kan du bryde din sociale arv? Hvordan er det at nå målet? Og hvad sker der, hvis hjertet taber til forstanden?

Fra grim ælling til feteret svane

Digterens eget liv følger samme udvikling som i eventyret om Den grimme ælling. H.C. Andersen startede sit liv som fattig skomagersøn i Odense. Han blev født i det lille gule hjørnehus, som er en del af museet og du kan se en rekonstruktion af de tre værelser, som dannede rammen om hans første hjem. Senere fulgte de hårde ungdomsår i København, hvor den unge Andersen kæmpede en hård kamp for at finde sin rette hylde på den kunstneriske scene.

H.C. Andersen forsøgte sig først med en karriere på teatret, men da det ikke lykkedes fik han ved velgøreres hjælp nogle års skolegang, hvorefter han gav sig i kast med sin karriere som forfatter. H.C. Andersen nåede allerede i sin levetid at høste både stor national og international berømmelse og i dag er H.C. Andersen er den forfatter, der er oversat til flest sprog. Pt. er registreret 160 sprog.

H.C. Andersen med hat siddende på en stol

Oftest stillede spørgsmål om H. C. Andersen

Odense Bys museer har lavet en liste over de spørgsmål, de oftest får om digteren. Læs med og få svar på spørgsmål om, digterens højde, yndlingsforfatter, familieliv og meget mere.

Læs også mere om: 

Fakta & viden om H.C. Andersen

Del denne side

Gå i H.C. Andersens fodspor

HCA fodspor

I Odense skal du ikke gå mange skridt for at få øje på ting og steder, som har inspireret digteren til de mange eventyr. Kom og følg i hans store fodspor på en byvandring i Odense. Læs mere her.

App der guider dig i Andersens fodspor
H.C. Andersen Festivals

H.C. Andersen Festivals i august måned byder på eventyr, fantasi, oplevelse og forundring.

HCA Festivals

H.C. Andersen Paraden

Oplev H.C. Andersen Paraden fra 30. juni til 11. august. Følg paraden fra Odense Rådhus til Eventyrhaven og oplev dette års eventyrlige forestilling - helt gratis. 

HCA Paraden

H.C. Andersen Festspillene

Hvert år opfører H.C. Andersen Festspillene i Odense et af H.C. Andersens eventyr i Den Fynske Landsby.

HCA Festspillene

Lad børnene udleve eventyret

I Børnekulturhuset Fyrtøjet kan børn lege sig ind i et fascinerende eventyrunivers.

Elverhøj

En landsby fra H.C. Andersens tid

Den Fynske Landsby i Odense er et levende stykke historie, som viser os, hvordan livet blev levet på landet omkring år 1800.

Den Fynske Landsby forår

H.C. Andersens yndlingssteder på Fyn

H.C. Andersen var en flittig gæst på de mange fynske herregårde og slotte. Kig med og lær mere om hans yndlingssteder.

Broholm Slot

De eventyrlige skulpturer

Tag en tur rundt i Odense og oplev de eventyrlige skulpturer.

Eventyrlige skulpturer