VisitFyn
Cykelturister holder pause ved Troense Havn

I hjertet af Danmark ligger cykeløen Fyn og venter på at blive udforsket

Fyn og Øhavet inviterer med sine 1200 km skiltede cykelruter både store og små cyklister til at køre på opdagelse i et forgrenet cykelterræn, som veksler mellem flade strækninger helt tæt på kysten, bakkede landeveje der bugter sig mellem marker, skove, idylliske landsbyer og købstæder.

En cykelferie på Fyn er også en unik mulighed for at tage cyklen med på øhop og mærke ølivet på de mange småøer, som omkranser Fyn eller opdage cykelvenlige Odense, som både byder på 1000-årig historie og moderne storbyliv i rivende udvikling.

Se og download de fynske cykelruter til din telefon.

Cyklist på Avernakø

Det fynske cykellandskab

Cykelruterne bugter sig rundt i det fynske landskab, som for ca. 15.000 år siden blev formet af istidens gletchere. Da isen smeltede bort for ca. 8-10.000 år siden, opstod det småkuperede fynske landskab og ikke mindst det ”druknede landskab” i det Sydfynske Øhav.

Mod nord finder du et fladt slettelandskab, mens de ”store” bakker og skove ligger på Sydfyn. Og midt i mellem ligger det småbakkede Midtfyn. På trods af de korte afstande varierer oplevelserne: Snart cykler du igennem de storslåede herregårdslandskaber med alléer, skove og store markfelter, for derefter at cykle ad krogede veje med læhegn af syrener, smukke udsigter og skyggefulde skovstrækninger.

Fynsk landskab med kornmarker

Cykl langs fynske marker og herregårde

Vejboder og gårdbutikker med friske jordbær og kirsebær frister til et stop i vejkanten. Små landsbyer på ruterne inde i landet og større købstæder ved kysten byder på alle former for overnatning, historiske fortællinger om øens stolte søfartsfortid, hyggelige cafeer og spisesteder. Strøet med gavmild hånd rundt på øen finder du hele 123 herregårde og slotte. Mange af dem slår dørene op og inviterer indenfor til events, markeder, havebesøg, rundvisninger og koncerter.

Cyklister holder pause ved Clay i Middelfart

Oplev det fynske øliv på cykel

Fyn har en lang kystline på ca. 1200 km. I forhold til øens størrelse er det næsten to gange mere end landsgennemsnittet. Og du er aldrig mere end 30 km fra kysten. Fyn og Ø-havet byder derfor også på mange smukke historiske havnebyer, klinter og fine badestrande. Tag på øhop i Øhavet – der er over 100 øer og holme omkring Fyn.

Flere af øerne er beboede og har små, fine cykelveje. Sydfyn og de fynske sydhavsøer var tidligere Danmarks center for skibsproduktion. På Ærø og i Svendborg kommer du særlig tæt på den maritime æra og kan ”rejse” gennem dansk søfartshistorie fra 1600-tallet til i dag. Flere af øerne nås med færge, og du kan således supplere din cykelferie med en helt unik ø-ferie, hvor du kommer helt tæt på lokalbefolkningen og naturen.

Far og barn cykler på Ærø

Det Fynske kulturlandskab er præget af mange små landsbyer, og du ikke skal cykle ret langt før du kommer til en ny landsby. Fyn er også hjemsted for 9 købstæder, der ligger jævnt fordelt langs kysten. I købstæderne kan du nyde de historiske bindingsværkshuse, museerne, torvepladserne med lokale markeder og ikke mindst de spændende havneområder, der stadig summer af liv.

Gade i fynsk landsby

Odense er Fyns ”hovedstad” med knap 200.000 indbyggere og et rigt kulturliv. Byen er meget cykelvenlig, og du har mere end 500 km cykelsti til din rådighed i byen. Her er cykler og bilister mange steder separeret, så du nemt og sikkert kan finde dine by-oplevelser.

Cyklist på Byens Bro i Odense