Hvordan er det mon at opleve Det Sydfynske Øhav med helt friske øjne? Det satte vi os for at finde ud af. Vi hev fat i Mikkel og Kamilla, der gennem en opgave, har oplevet hvor fantastisk øhavet kan være - få deres tips til hvor man starter, når Geopark Det Sydfynske Øhav skal udforskes.
Okay, så Mikkel og Kamilla er teknisk set ikke fynboer. De er faktisk fra Vestjylland - men det er netop pointen. Vi spekulerede på, hvordan Det Sydfynske Øhav mon opleves, når man stifter bekendtskab med det for allerførste gang - hvad lægger man mest mærke til og hvad er det første, man skal opleve? Derfor hev vi fat i Mikkel Jézéquel og Kamilla Husted Bendtsen.
Mikkel og Kamilla fik i foråret en fantastisk opgave ind i deres firma, Alopex Media. De skulle fotografere en række udvalgte steder for Geopark Det Sydfynske Øhav, der bl.a. skal bruges på de sociale medier og geoparkens formidlingsmateriale om de spændende seværdigheder, som området rummer.
- Hvor skal man starte, hvis man vil opleve geoparken?
- Hele Geopark Det Sydfynske Øhav er et enormt stort område og meget varieret. Istiden har skabt et utroligt alsidigt landskab med lidt for enhver smag - om du er til bløde, grønne bakker, høje smukke klinter, skov eller hav, vidstrakt land eller de helt små øer.
Vi startede vores tur på Langeland, og her var faktisk lidt af det hele, så det kan anbefales. Her er samtidig ikke langt at køre til Taasinge og Thurø, og så er man allerede godt fanget ind af øhavets charme. En anden måde at starte er at købe et øpas og lave en tur rundt til nogle af de mange spændende små øer. Hver sin ø, hver sin natur. En meget særlig oplevelse at komme rundt til de små samfund og se ølivet og naturen.
- Nu kommer I fra Vestjylland og havde ikke kendskab til området. Hvad overraskede jer mest?
- Ved vores første møde: Vandets farve! Vi er vant til det vilde Vesterhav, brusende og mørkeblåt for det meste. Her i øhavet kan vandet have en helt surrealistisk blågrøn nuance, næsten som i Middelhavet. Og så ellers områdets store variation. Vi nyder, at det er så kuperet. I Vestjylland - som også er utroligt skønt - er det meget fladt, og vi har lange, nøgne sandstrande. Her i geoparken bølger landskabet konstant, og en ny skøn udsigt afslører sig uafbrudt. Man må hele tiden pege og sige: "Ej se lige derovre også!"
Her er klinter på strandende og store sten. Og så kan Fyn altså noget med træer. De er kæmpestore og harmoniske i forhold til de vestjyske. Og her i foråret kører man i et flor af blomstrende frugttræer og syrener. Helt utroligt. Hver landsdel har sin egen skønhed. Det er sjovt, at man i lille Danmark kun skal køre så kort hjemmefra, så er man et sted, der er så eksotisk i forhold til der, hvor man kommer fra.
- Hvad er jeres bedste tips til at tage det bedste billede fra geoparken?
- Gå efter lækkert lys! Det er altid det afgørende, når man fotograferer. Morgen- og aftenlys er som regel det blødeste og lækreste. Vi anbefaler, at man tager en dejlig tur rundt i dagstimerne og finder et skønt sted, man vil fotografere.
Tænk også over at finde en god forgrund i dit billede, det kan gøre forskellen, så dit motiv ikke bliver "fladt". Her i geoparken er der mange smukke sten, stengærder, træer og andre elementer, du kan bruge som forgrund til at skabe dybde. Og så kom tilbage til dit sted, når lyset er lækkert, så er du klar til at forevige dit nye yndlingssted.
Mikkel Jézéquel og Kamilla Husted Bendtsen, 36 og 33 år