VisitFyn
Æbelø set fra oven

Daniel anbefaler: Besøg fascinerende Æbelø

Fotograf og friluftsvejleder Daniel Villadsen kender alle de skønneste afkroge af den fynske natur. Senest har han udforsket den enestående naturperle Æbelø - et unikt sted nord for Fyn, som kun kan nås med kajak, båd eller ved at vade gennem havet, når tidevandet tillader det. 

Hvad er dit forhold til Æbelø?

Det har længe været en ø, jeg har ønsket at udforske - både på land og fra vandsiden i kajak. Jeg har roet rigtig meget i det Sydfynske Øhav, mens farvandet omkring Nordfyn er nyere for mig.  Men da jeg gang på gang fik anbefalet at tage til Æbelø, besluttede jeg mig for, at nu skulle det være. Så i maj måned pakkede min kæreste og jeg kajakkerne - og på den første dag med gode vejrforhold, tog vi afsted.

Ud fra hvad jeg havde hørt forud for turen, så er Æbelø lidt af en uberørt perle – en lille særlig vild oplevelse. Og det var også min oplevelse, da jeg kom derover. Den ø er noget helt særligt.

På Æbelø står bøgetræerne helt ned til vandet. Det er et smukt syn.

Hvad var dit førstehåndsindtryk af Æbelø?

Årstiden gør meget i forhold til førstehåndsindtrykket. Vi blev mødt af kysten med de karakteristiske lysegrønne bøgetræer ned til vandet - det var enormt smukt.

Det er specielt at gå i land på en ø uden beboere. Vi følte næsten, at vi opdagede øen som de første. Den følelse oplever du sjældent i Danmark. Følelsen af en øde ø. Der var kun os, de mange vilde fugle og dådyrene, som lever derovre.

Æbelø set fra oven

Hvad er særligt ved at opleve Æbelø fra kajak?

Du får ganske enkelt et helt andet perspektiv, når du oplever Æbelø fra vandsiden. Man kan vel sige, at det er et syn for de få. Det kan i den grad anbefales.

Jeg havde gået længe og ventet på, at vejret skulle være ideelt til, at vi kunne ro ud til Æbelø – for det kan blæse en del derude. Vi endte med at komme afsted på det perfekte tidspunkt.

Naturen på rejsen dertil er en del af oplevelsen. De fleste går til Æbelø, når tidevandet tillader det. Men vi valgte at ro de omkring 10 kilometer fra Bogense - og undervejs var vi så heldige at se både marsvin og sæler.

Da vi kom derover, ramte vi den vestlige side. Det, at ro helt tæt på øen og se de markante skrænter med væltede bøgetræer, er en helt særlig oplevelse. Du kan på en måde træde et skridt tilbage og tage det særligt ind, når du kommer i kajak.

Du kan opleve dådyr, fugle og vilde får på Æbelø

Æbeløs største oplevelser

 • Turen til Æbelø er fascinerende, uanset om du sejler eller går. Og måske er du heldig at se sæler, marsvin eller flotte havfugle på vejen.
   
 • Kysten med de stejle skrænter og forblæste bøgetræer. Gå på stierne langs kysten og nyd skrænterne nedefra.
   
 • Æbelø har et unikt dyreliv. Der er flere fugle, der yngler på øen - og så kan du også opleve dådyr og mufloner, som er vilde får.
Kajak på Æbeløs kyst

Hvordan planlægger jeg et besøg på Æbelø?

Det er vigtigt at understrege, at en tur til Æbelø kræver forberedelse. Det gælder især, hvis du går gennem vandet derover, så du ikke bliver overrasket af tidevandet og ender i en farlig situation.

VisitNordfyn har lavet en virkelig god side med anbefalinger til, hvad du skal overveje, inden du tager afsted, ligesom du også bør studere den meget vigtige tidevandstabel

Hvis du ikke har mod på at tage til Æbelø på egen hånd, er der også flere udbydere af guidede ture derover - på gåben, i kajak og i sejlbåd. 

Picnic på Æbelø

Hvordan passer jeg som gæst bedst på den lille perle, som Æbelø er?

"Leave no trace" er generelt en god retningslinje, når du er i naturen. Derudover er det vigtigt, at du holder dig til stierne på Æbelø, så du ikke forstyrrer naturen og råvildtet. Du må heller ikke bruge åben ild på øen - men det er tilladt at bruge en primus.

Det er en god idé at læse "Færdselsreglerne for Æbelø og de øvrige Øer", som er udgivet at Aage V. Jensen Naturfond og Nordfyns Kommune. Du skal også kontakte Aage V. Jensen Naturfond, der ejer Æbelø, hvis du vil overnatte i telt på Æbelø, eller hvis du har særlige spørgsmål forud for din tur til øen. De er meget interesseret i at bevare den helt særlige perle og svarer gladeligt på spørgsmål.

Fotograf og friluftsinstruktør Daniel Villadsen

Daniel Villadsen, 30 år

 • Fotograf, samt friluftsvejleder, adventure- og kajakinstruktør.
   
 • Har studeret Idræt og Sundhed på SDU. Daniel har derudover studeret friluftsliv på Auckland University of Technology, New Zealand, ligesom han har en bachelor i Friluftsvejledning fra University College of Southern Norway.
   
 • Daniel er født og opvokset i Odense og kender størstedelen af det fynske landskab rigtig godt, da han enten har fotograferet det eller tilbragt tid der i sit virke som friluftsvejleder.
   
 • Se flere af Daniels smukke billeder på instagram eller hans website www.dvphoto.dk