Destination Fyn_logo
Tid til at udvikle den digitale forretning?

Tid til at udvikle den digitale forretning?

Foto: VisitFyn

BLOG: Corona-krisen har fået mange virksomheder til at styrke deres digitale tilstedeværelse. Forretningsudvikler i Destination Fyn Morten Olstrup opfordrer de fynske turismevirksomheder til at gøre brug af Erhvervshus Fyns mulighed for sparring omkring digitalisering.

Den 24. april 2020 

Med et slag blev danske virksomheder kastet ud i en helt ukendt virkelighed, da statsminister Mette Frederiksen d. 11. marts annoncerede nedlukningen af store dele af Danmark. Særligt hårdt ramte slaget hoteller, mødesteder, restauranter, museer og andre aktører inden for oplevelsesøkonomien, for hvem den fysiske tilstedeværelse netop er essentiel. Nedlukningsperioden har for mange virksomheder vist betydningen af at kunne nå sine kunder digitalt. Og heldigvis har mange af de hårdt udfordrede aktører i det fynske turisme- og oplevelseserhverv været hurtige til at tilpasse sig.

Fjord&Bælt og Naturama laver interaktiv live-undervisning om dyr og natur, hvor store og små seere kan stille spørgsmål undervejs. Seks fynske bryggerier var en del af Danmarks Største Virtuelle Ølsmagning, der fik så stor succes, at arrangementet gentages 25. april. Øens købstæder har etableret portaler for at skabe en ny salgskanal for deres butikker. Og det er velkendt, at de fleste fynske restauranter nu sælger mad og andre produkter online som take-away eller med udbringning direkte til kundens dør.  

For mange virksomheder er de digitale tiltag en måde at kæmpe sig igennem corona-krisen, men de illustrerer også potentielle fremtidige forretningsmuligheder. De mange nye initiativer er et fremragende gratis inspirationskatalog, som kan være med til at udvikle din forretning. Nu har du mulighed for at udnytte situationen til digitalt at ruste din virksomhed til tiden efter genåbningen eller fremtidige krisesituationer.  

Sparring målrettet det fynske erhverv 
I skrivende stund har mere end 300 fynske virksomheder fået sparring fra Erhvervshus Fyns corona-beredskab, der står klar med hjælp til at komme igennem krisen. Mange af disse er turismevirksomheder. Beredskabet har vejledt om alt fra brug af de statslige hjælpepakker til akut krisehjælp for lukningstruede foretagender.  

Det er imidlertid ikke kun i krisesituationer, at Erhvervshus Fyns specialister står klar til at hjælpe. Løbende giver de virksomheder gratis sparring om f.eks. ledelse, strategi, salg og innovation. Måske den aktuelle corona-omvæltning giver anledning til overvejelser, som gør det særligt relevant for din virksomhed at få sparring til forretningsudvikling fra erhvervshuset – særligt hvad angår den digitale forretningsudvikling?  

I Destination Fyn er vi løbende i dialog med vores klyngemedlemmer i turismebranchen om den aktuelle situation. I slutningen af marts tegnede der sig et tydeligt billede: Klyngemedlemmerne fokuserede på at få styr på de statslige ordninger og ansøge om kompensation for lønomkostninger, faste udgifter og aflyste arrangementer. Her i midten af april har de fleste fået fod på dette, og nu kigger flere og flere på forretningsudvikling med både langt og kort kikkertsigte. Mange fynske aktører giver udtryk for, at det nuværende vakuum inden en fuld genåbning af Danmark er deres chance for at kaste sig over forretningsudviklingsidéer, som der i mindre grad er tid til i den almindelige travle hverdag. Og det er virkelig godt set! 

Høst gevinster ved at optimere nu 
Ikke mindst på det digitale område er der nemlig store gevinster at hente. For nogle vil det være aktuelt at (videre)udvikle online kanaler til salg af sit produkt eller sin service. F.eks. restaurantens madoplevelse, som fremover skal være tilgængelig hjemme hos forbrugerne, eller museet, der streamer guidede rundture og foredrag hjem til stuerne, og ad den vej når ud til både gamle og nye målgrupper. Andre vil optimere hjemmeside og arbejde med søgemaskineoptimering (SEO) eller forfine Social Media-strategien (Destination Fyn giver sparring til begge dele – https://www.visitfyn.dk/destination-fyn/aktiviteter/giv-din-virksomhed-et-digitalt-boost og https://www.visitfyn.dk/destination-fyn/aktiviteter/social-media.) 

Men også interne forretningsgange kan styrkes. Opdatering af IT-platforme, nye værktøjer til ordrehåndtering eller et strømlinet CRM-system kan føre til mere effektive arbejdsgange. Det sparer tid på de administrative opgaver, som i stedet kan bruges på f.eks. opsøgende salg eller pleje af de eksisterende kunder.  

Sparring og medfinansiering 
Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang, og hvad der er det rette sted at starte for din virksomhed? Spekulerer du på, hvordan du skal finde tiden til den digitale udvikling, når driften igen kommer op i normalt gear? Og på hvordan du skal prioritere imellem flere områder, der egentlig alle godt kunne trænge til en forbedring?  

En dialog med Erhvervshus Fyns vejledere tager udgangspunkt i din virksomheds konkrete situation og kan sagtens starte helt fra bunden.  Du behøver altså ikke at have en færdigudtænkt plan eller en klar idé om vejen til målet, når du tager kontakt.  

Et andet godt argument for at benytte det åbne vindue i Corona-tiden til digital forretningsudvikling og fremtidssikring er, at der faktisk er flere muligheder for at få medfinansiering til dit digitaliseringsprojekt.  

Erhvervshus Fyns specialister kan hjælpe med at identificere programmer, der er sat i verden for at fremme digitaliseringen særligt blandt de små og mellemstore virksomheder, og guider dig gerne til at få sendt en stærk ansøgning afsted.  

Kan du svare klart ja, når du bliver spurgt: Er din virksomhed digitalt rustet til en øget konkurrence efter corona-nedlukningen eller andre fremtidige kriser?   

Hvis ikke - så er det måske nu, tiden er inde til at udvikle din digitale forretning. Og vinduet til at få sparring, hjælp og medfinansiering har aldrig stået mere åbent. 

 

Blogindlægget er skrevet af Morten Olstrup, forretningsudvikler i Business- & sportevents, Destination Fyn. 

Læs flere blogindlæg fra Destination Fyn > 

Morten anbefaler

Grib tilbuddet om sparring og hjælp til forretningsudvikling fra Erhvervshus Fyns erfarne udviklingskonsulenter. Læs nærmere på ehfyn.dk > 
 

Læs mere om, hvordan du kommer i gang med online salg her >

Forretningsudvikler, Erhvervsturisme

mool@destinationfyn.dk