Øhavsstien - Rundt om Øhavet, 5 dage

Faaborg – Vester Skerninge - Svendborg – Ærøskøbing – Marstal – Søby – Faaborg

Øhavsstien er en vandrerute på i alt 220 km, der går gennem det sydfynske landskab formet af istid og skiftende landbrugskulturer. Stien er under stadig udvikling og ikke en fast defineret oldtidssti.

Turen har vi tilpasset Aktiv Øhavs turskoncept, og derfor vil vi visse steder foreslå omveje og genveje i forhold til den originale Øhavssti – for at kunne give dig som deltager den bedste oplevelse.

Dette er en let vandring. I vandrer godt nok 5-7 timer hver dag, men der er plads til at holde flere pauser undervejs, så alle kan være med – både dem, der går hurtigt og dem, der tager sig tid.

Dag 1 (Faaborg) Åstrup – Vester Skerninge: (17 km)
Start fra Åstrup Kirke – Herfra følger i vejen mod øst – og finder hurtigt Øhavsstien, som går tæt forbi Nakkebølle Gods og Nakkebøllefjord. Allerede her bliver man mødt af en flot udsigt ud over Øhavet.  Ved den lille havn ved Fjællebroen følger stien kystlinien og udsigten til Avernakø, Drejø og Skarø.

I vandet ud for Ringsgaard kan man finde oldsager af flint fra stenalderen. Overalt i Øhavet ligger stenalderbopladser på 2-3 meters dybde, da havniveauet dengang var lavere og Øhavet var beboeligt land.
Efter nogle kilometer drejer stien mod nord og ind i landet gennem Syltemade Ådal, hvis 20 meter dybe slugt er dannet i slutningen af sidste istid. Man vandrer i bunden i dalen og glemmer let at man ikke er i vildmarken.

Stien fører videre til byen Vester Skerninge med den smukkes gamle bindingsværkskro, beliggende klods opad kirken og det unikke landsbymiljø. Indkvartering på kroen
Forplejning: - / - / -
Overnatning: B&B/hotel  

 
Dag 2: Vester Skerninge - Svendborg: (22 km)
Dagens vandring begynder med en tur via Egebjerg Mølle ogl Egebjerg Bakker.

Udover flotte udsigter over dødislandskabet nord for Egebjerg Bakker, og Det Sydfynske Øhav mod syd, kan du se, hvordan naturen atter indfinder sig i området. Nu dyrkes ikke længere korn men natur og friluftsoplevelser i området. Målet er, at der på sigt udvikles et overdrevslandskab. Overdrev er en sjælden naturtype på Fyn.

Man passerer det smukke Hvidkilde Gods og Hvidkilde Sø. Søen er den største af en række søer i tunneldalen vest for Svendborg. Her er et rigt fugleliv. På vej ind mod Svendborg går stien under Svendborgsund Broen og forbi Sct. Jørgens kirke, hvis kapel tidligere husede spedalske. Det lå dengang uden for byens volde for at undgå syge i byen.
Indkvartering ved havnen – og tæt på færgeforbindelsen til Ærø.
Forplejning: M / F / -
Overnatning: B&B/hotel  

Dag 3 Svendborg - Ærøskøbing - Badehusene: (4 km)
Med færgen fra Svendborg til Ærøskøbing, og har fået tilsendt billetterne med resten af pakkematerialet. I ankommer til Ærøs eneste købstad, den gamle fisker- og købstadsby Ærøskøbing, der blev anlagt tilbage i middelalderen. Byen er bl.a. kendt for de smukke døre, skæve huse og de berømte badehuse fra 1920'erne, som I vil se ved selvsyn i morgen. 
I går op til jeres overnatningssted og indkvarterer jer og bagagen. Derefter kan I fint få tid til at gå en tur, måske langs Vesterstranden ud til Urehoved, hvor man kan betages af de hyggelige badehuse fra dengang, hvor strandbeskyttelse ikke var et offentligt emne. Derefter er det oplagt at gå tilbage til byen og får tid til at se de mange smukke huse i en by, der indtil 1867 juridisk var under Hertugdømmet Slesvig. Den Gamle Købmand og Dukkehuset er begge et besøg værd, ligesom det er et must at få en øhavsis nede på havnen. Om aftenen er der bestilt middag på en lokal restaurant, hvortil I får spisesedler. Drikkevarer er for egen regning.
Forplejning: M / - / -
Overnatning: B&B/hotel 


Dag 4: Ærøskøbing – Marstal – Ærøskøbing  (15 km)
Vandring ad Nevrestien og Øhavsstien med kurs mod søfartsbyen Marstal. Ad markstier, en smule landevej og langs med vandet, vandrer man afsted over den østlige del af øen. Forbi Gråsten Nor, hvor I måske er heldige at se sjældne fugle, og derefter over strandenge, hvis særlige græstuer vidner om århundrede uden opdyrkning. I traver gennem Skovlandet ad gode stier og videre ind gennem Bondebyen Marstal, der igennem mange år var socialt adskilt fra skipperbyen Marstal. I ender inde i centrum af Marstal, som det hele hedder i dag, hvor I lige vil smutte forbi en café og smage på øens chokolade og bolsjer - Øhavets chokolade og Ø-bolsjer. Øhavets chokolade fremstilles på Marstal Vandrehjem og indeholder de fineste råvarer fra hele det Sydfynske Øhavsområde.
Ud på eftermiddagen – med bussen tilbage til Ærøskøbing.
Forplejning: M / F / - 

Dag 5: Ærøskøbing - Søbygård - Søby: (19 km)
Efter en solid morgenmad pakker I dagsrygsækken og madpakken. I vandrer nu ned langs havnen og ud af Ærøskøbing. I går tæt på vandet de første mange kilometer og mærker Inden og saltvandet i hår og ansigt. Ved diget over Stokkeby Nor kan I måske være heldig at se en trane eller to, men ellers vandrer I videre langs vandet, forbi rester af gamle skove, tegludskibningssteder og vandhuller med klokkefrøer. I dag er det meste af Ærø skovløs, da træet blev brugt til teglbrænding og skibe, men staten har dog genplantet lidt skov hist og pist.

Derefter går I ind i et smukt kuperet landskab, der blev etableret i 2005 som Ærø Naturpark. Her afgræsser heste og køer området, der ellers får lov at passe sig selv og udfolde sin mangfoldighed. I stikker op ad den gamle hovvej - til hoveriarbejdet for Søbygaards herremand - og ender oppe ved Søbygaard. Her indtager I den medbragte frokost - hvis I har kunnet vente så længe - og får måske en rundvisning eller ser en af stedets skiftende udstillinger. Borganlægget stammer tilbage til 1100-tallet og er et usædvanligt bygningsanlæg. Og så er udsigterne helt uovertrufne. I vandrer videre forbi Vitsø Nor, der tidligere var en fin fjord, men nu skal udvikles til sø og naturplejeområde.

Nu er I næsten ved målet, Søby, som er en nyere havne- og fiskerby, der i dag mest er kendt for Sæberiet; en lille sæbe- og saltvirksomhed, der bor lidt uden for Søby. Efter en lille pause i Søby er det tid at vende hjemad til det fynske kontinent igen. I returnerer med færgen fra Søby til Faaborg
(Afgang: kl. 15.45) - forhåbentlig med tasken fuld af gode oplevelser fra Ærø og det Sydfynske Øhav.
Forplejning: M / F / -


Prisen inkluderer:

  • Færge: Svendborg - Ærøskøbing
  • Færge: Søby – Faaborg
  • 4 x overnatning på godt B&B eller Hotel
  • 4 x morgenmad
  • 3 x frokost/madpakker
  • Øhavsssti Guiden (Guidebog med kort og fortællinger) 
  • Dansk Rejsegaranti ***
VIGTIGT! Ring gerne til os - før du bestiller dette tilbud - Så vi kan bekræfte om der er plads!
Når du booker er det AFREJSE/START dato du skal vælge


***  AKTIV ØHAV v./ DAnsk adventure Kompagni er medlem af Rejsegarantifonden (Nr. 2314)

Booking

Øhavsstien - Rundt om Øhavet, 5 dage

Startdato Klik på en dato ovenfor
Slutdato
Antal 3.550,00 DKK
Pris total 0,00 DKK
Samson Travel er teknisk rejsearrangør og medlem af Rejsegarantifonden – nr. 1999 Samson Travel A/S, Havnepladsen 5A, 9900 Frederikshavn, CVR: 31 37 36 62

Aktiv Øhav

Aktiv Øhav tilbyder aktive oplevelser og mini-ferie i det Sydfynske og Øhavet. Øhavet er Danmarks bedste hemmelighed - og har åbent hele året!
Kontakt
E-mail: info@aktivohav.dk
Tlf.: 8830 4520
Åbningstider
Telefonerne er åbne alle ugens dage ml. 15-20