Cykelrute 80-81:mellem Rudkøbing - Lohals - Spodsbjerg

Samlet afstand: 75 km 57 km på asfalteret vej og 8 km grusvej

RUDKØBING:

Fra Rudkøbing (se rute 8) cykles gennem Peløkke og Kulepile mod Pæregård Skov. Inde midt i skoven er der adgang til langdyssen Ringelshøj fra tidlig bondestenalder. Lige før Ravnebjerg Skov kan man se en langdysse og en jættestue. Der er informationstavler begge steder.

Tranekær I Tranekær lægger man straks mærke til de velbevarede gamle huse, der præger miljøet. Tranekær Slot er en imponerende rød vinkelbygning, der troner på en høj banke. Slottets historie går tilbage til 1200-tallet, hvor der var en kongeborg. Flere gange er slottet blevet ombygget, sidst omkring 1860, hvor det ottekantede tårn blev tilføjet. Dele af slottet har stadig 3 meter tykke mure. Slottet er omgivet af et stort parkanlæg, hvortil der er offentlig adgang. På vandreturen rundt om slotssøen er der mange forskellige træarter fra flere verdensdele.
På Tranekær Slotsmuseum findes udstillinger om Tranekær Slots historie samt en kopi af slottets riddersal. Det lille spændende museum har også fokuseret på langelandsk havekultur og -kunst.
Slotsmøllen Lidt nord for Tranekær ligger Slotsmøllen, der er en velbevaret hollandsk vindmølle fra 1845. Den rummer et museum, hvor man kan få et historisk indblik i Langelands møller. På Langeland har man investeret meget i moderne vindmøller. Ved Tressebølle er der udsyn over en hel "skov" af nye møller. Derfor lever Langeland også i dag op til sit tilnavn "Møllernes Ø".

Lohals - Stengade Skov Inden man cykler ind i Lohals, kan det anbefales at aflægge besøg i Tom Knudsens Safarimuseum. Her er udstilling af jagttrofæer fra flere verdensdele sammen med etnografiske genstande. Lohals er en hyggelig kystby, hvor havnen stadig har betydning.
Der er flere stier ned til kysten, hvor der nogle steder vokser bøgetræer helt ud til strandkanten. Det var på dette sted, at Oehlenschläger hentede inspiration til "Der er et yndigt land". I den nordlige del af området ligger en skanse fra Napoleonskrigene o. 1808. Ved Stengade ligger en tobakslade, der viser en udstilling om tobakavlens historie, og hvor der dyrkes tobaksplanter.

Del denne side