Cykelrute 75: mellem Assens - Odense

Samlet afstand: 47,5 km på asfalteret vej
 
ASSENS:
 
Assens ("Aske-næs") er søhelten Peter Willemoes' fødeby. I byens hjerte ligger Willemoesgården, en bygning fra 1700-tallet. Assens er en hyggelig købstad, hvor der bl.a. er bevaret flere seværdige, gamle købmandsgårde. Byens kirke, Vor Frue Kirke, er med en længde på 59 m. den næststørste på Fyn. Med sin beliggenhed ved Lillebællt har byen efterhånden skabt et meget attraktivt miljø for fritidssejlere.
Lige uden for Assens ligger to gamle bindingsværksgårde. Den firelængede Sulegård, hvis ældste dele fra ca. 1600, er nænsom og respektfuldt restaureret og nu indrettet med galleri. Den hører til blandt Danmarks ældste bindingsværksgårde.
Brahesborg har et bygningsanlæg, der oprindeligt blev opført i 1600-tallets renæssancestil. Hovedbygningen blev ombygget omkring 1750 og fremtræder nu i hvid barok, omgivet af voldgrave og en lille slotssø. Avlsbygningerne er fra det 20. århundrede.
På vej mod Gamtofte opleves et skift i terrænet, og man cykler ind i et mere kuperet landskab. Gamtofte Kirke er værd at kikke nærmere på. Som landsbykirke er den af en anselig størrelse med et overdimensioneret, tværstillet tårn. Men mest interessant er korgavlen, hvor kvadrestenene er udsmykkede med særprægede motiver.
 
Krengerup Store herregårdsmarker fører frem til Krengerup. Den herskabelige hovedbygning tilhører den klassicistiske byggestil fra slutningen af 1700-tallet. En brostensbelagt vej går gennem de lave stråtækte avlsbygninger. De store skovarealer, der hører til herregården, regnes for Fyns vigtigste ynglesteder for rovfugle. Her kan man også iagttage ravnen, der efter en udryddelsestruet periode nu er ret almindelig. Ved Krengerup Gods er der indrettet Hørvævsmuseet og ved siden af ligger Skoda Museet. Fra Krengerup kan man cykle en tur til Nårup. Herfra er der skiltning til Danmarks Fugle Zoo, hvor ca. 150 arter af vildtfugle og tropefugle præsenteres i og omkring et bondegårdsmiljø. Det er en omvej på ca. 10 km. men turen værd for den fugleinteresserede. I nærheden findes også gårdbutikken Grambogård med et lokalt mejeri. Tre gårde har slået sig sammen i et fælles projekt, som også omfatter eget slagteri.
 
Frøbjerg Banker Frøbjerg Banker er Fyns højeste bakkekompleks med tre markante bakker i en kæde. Tilgængelig er Frøbjerg Bavnehøj, der med en høj på 131 m er Fyns højeste punkt. Herfra er der en fantastisk udsigt over Vestfyn, Lillebælt og i klart vejr helt til Jylland. Banken har lange traditioner som folkeforsamlingssted, og her opføres stadig friluftsteater, m.m. Der er mindesmærker for bl.a. indførelsen af kvindernes valgret i 1915 og frihedskæmperne fra anden verdenskrig. Bavne er et gammelt udtryk for bål. Bakketoppene var således et sted, der blev anvendt til at udsende advarsler i ufredstider. 'Frøbjerg Festspil' er nu en af de største friluftsforestillinger om sommeren på Fyn med ca. 30.000 tilskuere. (Info. - herunder plancheudstilling om Frøbjerg Bankers historie - i ishuset for foden af F.B.)
 
Brændholt Bjerg En af de østligste bakker i Frøbjerg Banker er Brændholdt Bjerg, der er 115 m højt. Bjerget afgræsses af kvæg, så man undgår skovdannelse. Brændholdt Bjerg er fredet og dels ejet af Fyns amt og dels privat. Der er adgang til 'bjerget' med storslået udsigt hele horisonten rundt (info. på stedet).

 

TOMMERUP:
 
Lige udenfor Tommerup Stationsby ligger et lille teglværksmuseum. Da der i området findes forekomst af stenfrit ler, har denne egn gennem tiderne haft en betydelig teglstensproduktion. Lilleskov Teglværk fungerede indtil for få år siden og er landets bedst bevarede teglværk. Museet er et privat foretagende og har meget begrænset åbningstid, men i gården er der plancher, som giver et lille indtryk af værkets historie.
Teglværket rummer også en lille café, ofte med mindre musikfestivaler o.l. Borgerne i kredsen omkring teglværket er også aktive i driften af skinnecykelprojektet Tommerup-Glamsbjerg-Assens, hvor man kan få en anderledes cykeloplevelse på skinnecykel på den nedlagte jernbanestrækning (Udlejning af skinnecykler i SuperBrugsen i Tommerup).

Del denne side

De fynske cykelruter - se dem alle her

Cykelruterne dækker hele Fyn, samt Langeland og Ærø. Alle er de udførligt skiltede og lagt ad de mest cykelvenlige veje.

Du bliver ført sikkert gennem de smukkeste ruter på Fyn.