Cykelrute 60: mellem Faaborg-Assens

Samlet afstand: 43 km på asfalteret vej

FAABORG:

Turen starter i Faaborg, som er en købstad med en byport fra middelalderen, mange 1800-1900 tals huse og et præg af fortidens status som betydelig købmands- og udskibningsstad. Fra byen går små færger til Avernakø, Lyø og Bjørnø. Det kan anbefales at besøge en eller flere af disse idylliske øer, der bl.a. byder på landsbyer med velbevaret middelalderpræg, usædvanlig mange stengærder samt områder med stranenge og lavtliggende dyrkede områder med mange vandhuller, hvor f.eks. klokkefrøen stadig kan yngle, og et rigt fugleliv.

Svanninge Bakker Et let stigende terræn fører fra Faaborg op til landsbyen Svanninge. Her kan man på Kastanjely få informationer om vandreruterne i Svanninge Bakker - en naturhistorisk seværdighed. Bakkerne blev under sidste istid dannet af omkringliggende gletchere. Derfor dækkedes de af smeltevandssand og fremstår i dag som et kuperet landskab, hvor der flere steder forekommer hedevegetationer med en del sjældne planter og insekter. Området, hvis højeste punkt er 128 m. over havet, kaldes også "De fynske Alper", og på en af bakkerne (85 m.o.h.) er rejst et udsigtstårn, hvorfra man kan orientere sig i det afvekslende landskab.

Håstrup Inden man når til landsbyen Håstrup, har man cyklet over mange bakkedrag med levende hegn, forbi flere ældre gårde og har fra bakketoppene kunnet nyde udsigten ud over Helnæs Bugt. På vejen mod Strandby, passerer man renæssanceherregården Damsbo, der består af en tofløjet hovedbygning fra 1654 bagved et voldgravsanlæg. Efter landsbyen Strandby bliver terrænet lidt mindre bakket, men man har stadig en smuk havudsigt flere steder. Et spir anes langt forude. Det hører til godset Løgismose, der er et rødmalet herregårdsanlæg med to fløje, som er forbundet med et trappetårn med et højt spir. Godset ligger for enden af en flot allé med stengærder på begge sider. Turen går videre gennem landsbyerne Nældemose, Mullerød og Brydegård. Efter B. cykles der et lille stykke ad landevejen, men har man god tid, bør man cykle over det smalle drej til Agernæs og Helnæs. Her er både mosearealer, stejle kystskrænter, en meget fin lille ås og flade strandenge. Langs det sydøstlige område findes en udmærket badestrand.

Hagenskov Vælger man at springe Helnæs over, er den næste seværdighed Hagenskov Gods. I slotsalleen er der to karakteristiske porthuse. Hovedbygningen fra 1775 er klassicistisk. Lidt sydøst for denne ligger et gammelt voldsted, hvor Hagenskov lå i middelalderen. Dette voldsted er særlig kendt, fordi ærkebiskop Jacob Erlandsen blev holdt fanget der i 1270'erne. Det er stærkt ændret i 1700-tallet.

Torø Huse Frem mod Assens følger man nu kysten. Langs Åkrog Bugt har man udsigt til den høje skrænt Sønderby Klint og sydover ses Helnæs med fyret. En stejl stigning fører op til Saltofte, og efterfølgende er man fremme ved det lille fiskerleje Torø Huse. Her ses en blanding af gamle fiskerhjem og moderne boligbyggeri. Gør et ophold her og nyd udsigten over Torøs og Torø Vigs strandenge og -søer, der har stor betydning for vade- og kystfugle. 

Del denne side

De fynske cykelruter - se dem alle her

Cykelruterne dækker hele Fyn, samt Langeland og Ærø. Alle er de udførligt skiltede og lagt ad de mest cykelvenlige veje.

Du bliver ført sikkert gennem de smukkeste ruter på Fyn.