Cykelrute 55: mellem Svendborg - Odense

Samlet afstand 60 km på asfalteret vej

SVNEDBORG:

Udgangspunktet er Svendborg, som er Sydfyns største købstad. Den har en stor del af det sydfynske ørige som opland, og byens historie går tilbage til 1200-tallet, hvor den blev navngivet efter en borg anlagt hvor marsvinene passerede mellem, Tåsinge og Fyn. I dag er Svendborg en driftig handels- og kulturby, der udover øriget og sejlermiljøet byder på en række seværdigheder, f.eks. museerne Anne Hvides Gård, Viebæltegård og Naturama. Hvidkilde Når man har passeret Amalieskoven, har man avlsbygningerne til herregården Hvidkilde i synsfeltet. Hovedbygningen er et trefløjet barokslot, som er omgivet af Hvidkilde Sø med de tre små holme og den restaurerede vandmølle, Rønninge Mølle.   Egebjerg Bakker udgør den østlige del af et 40 km. bredt sammenhængende, stærkt kuperet morænelandskab. Flere af bakkerne ligger ca. 100 m. over havet. Fra et udsigtspunkt lige efter Egebjerg Mølle har man et glimrende udsyn over bakkerne og over dele af det sydfynske ørige.

Stenstrup Inden stationsbyen Stenstrup passerer man flere mindre søer, der er opstået efter lergravning. Ved Stenstrup, i den såkaldte Stenstrup Issø er aflejret stenfrit ler, der danner grundlaget for en betydelig teglværksindustri. I råstofsøerne findes en rig bestand af padder, f.eks. salamandre, samt flere svømmefuglearter. Nord for Stenstrup ligger to meget store husmandsudstykninger, Løgeskov og Hundtofte, der begge er fra omkring år 1800. De blev anlagt på den jord, som bønderne i Stenstrup solgte for at få råd til at blive selvejere. Derfor er landskabet præget af mange små marker. På en bakketop ligger Egeskov Mølle, hvor der i sommerperioden er vekslende udstillinger af fynsk kunsthåndværk og desuden information om møllens historie og tidligere funktion.

Egeskov Slot Det pompøse og flotte Egeskov Slot er en af Fyns mest besøgte turistattraktioner, og her er en mangfoldighed af oplevelsesmuligheder: Park, haveanlæg og urtegård i flere stilarter og fra flere tidsepoker, samling af veteranbiler, -motorcykler og -fly, labyrint med udkigstårn samt hovedbygningen, der er en af Europas bedst bevarede vandborge, hvis historie går tilbage til 1554. Det fortælles, at en hel egeskov måtte ofres som fundament for bygningen. Man bør give sig god tid til at opleve denne seværdighed. Vejen slynger sig gennem et lettere bakket terræn og går udenom landsbyen Rudme. Herefter kommer du til RINGE, hvor ruten krydser den brostensbelagte hovedgade. Hvis du er interesseret i egnshistorie, ligger der et museum på hovedgaden. Det er indrettet i en skole fra 1704 - i øvrigt byens ældste hus.

Sødinge - Årslev I Sødinge oprettede friskolens fader, Christen Kold i 1857, den første friskole. Turen går derefter videre gennem Pederstrup, hvor der er et middelalderligt voldsted. I Årslev er der mange ældre gårde, flere med bindingsværk og stråtag. Lidt øst for landsbyen ligger Møllehøj, Fyns største gravhøj, som kan være fra ældre bronzealder eller vikingetiden. På den næste strækning er der mulighed for en afstikker vestover til Nr. Lyndelse, hvor komponisten Carl Nielsens barndomshjem er indrettet som museum. Alternativt kan du i Sønder Nærå cykle 3-5 km østpå til Tarup-Davinde grusgrave.

ODENSE:

Den fynske Landsby er et frilandsmuseum, hvor man har genopført et stort antal karakteristiske fynske bindingsværksbygninger fra tiden før 1840. Hvert enkelt hus er et lille museum i sig selv, og flere af dem indeholder arbejdende værksteder. Landsbyens husdyr er gamle danske racer. Odense kendes tilbage fra vikingetiden, hvor der lå en ringborg ved åen. I slutningen af 1700-tallet var Odense Danmarks største provinsby. Som "Fyns hovedstad" byder Odense på utallige seværdigheder og forlystelser. Informationerne finder du på byens turistbureau.

Del denne side